فرتاک حساب
بخش واژگان و مطالب کاربردی حسابداری و مالیات
شامل مطالب حسابداری و مالیاتی
در این بخش می توانید با تعاریف و اصطلاحات کاربردی حسابداری و مالیات آشنا شوید، لازم به ذکر است جهت سهولت به دسترسی سریع مطالب میتوانید از فهرست مطالب استفاده کنید.
فهرست مطالب
پاسخ
سوال
حسابداری
حسابداری یکی از رشته های پرکاربردی در تمامی مشاغل و یکی از نیاز های اولیه کسب و کار های موفق است. حسابداری فرایند ثبت معاملات مالی مربوط به یک تجارت است. روند حسابداری شامل جمع بندی ، تجزیه و تحلیل و گزارش این معاملات به سازمان های نظارتی، تنظیم کننده ها و سازمان های جمع آوری مالیات است. امروزه این فرانید دست خوش تغییرات بسیاری شده و به صورت کاملا علمی و تخصصی به آن پرداخته میشود. همچنین بسیاری از مشاغل برای امور حسابداری ، مالی و مالیاتی خود از شرکت های متخصص در این زمینه یاری میجویند.
تعریف حسابداری
حسابداری فرایند ثبت معاملات مالی مربوط به یک تجارت است. روند این کار شامل جمع بندی ، تجزیه و تحلیل و گزارش این معاملات به سازمان های نظارتی ، تنظیم کننده ها و سازمان های جمع آوری مالیات است. صورتهای مالی مورد استفاده در حسابداری ، خلاصه ای مختصر از معاملات مالی طی یک دوره حـسابداری است که خلاصه ای از عملکرد شرکت ، موقعیت مالی و جریان وجوه نقدی است. به طور دقیق تر فرایند ثبت منظم ، اندازه گیری و برقراری اطلاعات در مورد معاملات مالی است.
حسابداری چیست ؟
پاسخ
سوال
نحوه کار حسابدرای
حسابداری یکی از کارکردهای اصلی برای تمامی مشاغل است. این ممکن است توسط یک حسابدار در آن مجموعه یا یک حسابدار در یک شرکت کوچک یا دپارتمان های مالی قابل توجه با ده ها کارمند در شرکت های بزرگتر اداره شود. گزارش های تولید شده توسط جریان های مختلف حسـابداری ، مانند حسـابداری هزینه و حسـابداری مدیریتی ، در کمک به مدیریت در تصمیم گیری های آگاهانه در زمینه تجارت بسیار ارزشمند است.
نحوه کار حسابداری
پاسخ
سوال
مفاهیم اولیه حسابداری
دارایی ها
موارد متعلق یا خریداری شده است که دارای ارزش اقتصادی هستند. توجه داشته باشید که دارایی ها معمولاً شامل موارد نقدی و موارد نامشهود مانند سرقفلی و حق ثبت اختراع است.
بدهی
تعهدات شغلی است که باید بعداً پرداخت شود.
درآمد
مبلغی است که در ازای کالاها یا خدمات ارائه شده از مشتریان دریافت می شود. درآمد ممکن است توسط شرکت تحت مبنای تعهدی یا نقدی تشخیص داده شود.
هزینه ها
هزینه مربوط به تولید محصول یا خدمات یا دارایی های صرف شده یا مصرف شده در یک بازه زمانی مشخص است.
معاملات
حرکات مالی و وقایع موجود در طبقه بندی های فوق است.
گزارش نویسی
پس از حل و فصل همه معاملات تجاری فوق ، وظیفه کنترل کننده ارائه سود یا زیان خالص برای یک بازه زمانی مشخص است.
مفاهیم اولیه حسابداری
پاسخ
سوال
انواع حسابداری
1- حسابداری مالی
2- حسابداری دولتی
3- حسابداری صنعتی
4- حسابداری مالیاتی
5- حسابداری مدیریت
6- حسابداری بهای تمام شده (حسابداری هزینه)
7- حسابداری فروشگاهی
8- حسابدرای پیمانکاری
انواع حسابداری
پاسخ
سوال
حسابداری مالی
حسابداری مالی یا حسابداری شاخه ای از این علم ا که اصلیترین هدف تهیه و تنظیم صورتهای مالی اساسی است. با توجه به این که پرداخت مالیات امری ضروری است ، پرداخت آن نیاز به شناخت دقیق سود خالص دارد و این کار تنها با نگه داشتن حسابها و تنظیم کردن صورتهای مالی که مقدار سود را بهخوبی نشان میدهند؛ امکان پذیر است. از همین رو دولتها به استفاده کردن از صورتهای مالی موسسات روی آوردند که این صورتها توسط حسابداران مالی تهیه میشوند. به طور کلی عمدهترین استفاده کنندگان صورتهای مالی ، بانکها هستند .
اطلاعات مربوط به معاملات روزمره، اساس تهیه گزارشهای مالی را تشکیل میدهد. در واحدهای بازرگانی، فعالیتهایی نظیر خرید و فروش کالا، خرید ماشین آلات و پرداخت هزینههای جاری مانند اجاره، حقوق، بهای آب و برق از جمله معاملات روزمره است.
حسابداری مالی
پاسخ
سوال
حسابداری دولتی
حسابداری دولتی عبارت است از یک سیستم اطلاعاتی که اطلاعات مربوط به فعالیت های مالی موسسات دولتی را جمع آوری میکند سپس آن ها را طبقه بندی کرده و در نهایت تجزیه و تحلیل میکنند.
اصلیترین وظیفه ی حسابـداری دولتی ، کنترل کردن هزینههای دولتی است. دولت وظیفه دارد که درآمدها و هزینههای سالانه ی خودش را پیشبینی کنند و به مجلس ارائه دهند و بر همین اساس بودجه هر سال را مشخص میکنند. کنترل بر هزینهها و درآمد دولتها و پیشبینی آنها ، باعث پیدایش و رواج حـسابداری جدیدی تحت نام حسـابداری دولتی شد.
حسابداری دولتی
پاسخ
سوال
حسابداری صنعتی
حسابداری صنعتی اولین بار بعد از انقلاب صنعتی اروپا و برای مشخص کردن قیمت تمام شدهی محصولات تولید شده به کار گرفته شد. این فرایند در واقع وظیفه محاسبه بهای تمام شده محصولات را بر عهده دارد. از کاربردهای مهمی که حسابداریصنعتی دارد، میتوان به ارزیابی هزینه ساخت کالاها به منظور کاهش هزینهها و کنترل موجودی و تصمیم گیری دقیق اشاره کرد. اصلیترین وظیفهی حسابداری صنعتی برآورده کردن هزینه ی تمام شدهی کلیه ی عوامل تولیدی است.
حسابداری صنعتی
پاسخ
سوال
حسابداری مالیاتی
در حسابداری مالیاتی به محاسبه میزان مالیات بر درآمد موسسات و قوانین و مقررات مالیاتی پرداخته میشود. قوانین مالیاتی در تمام کشورهای جهان موضوعی مهم است و محاسبه مالیات، کاری بسیار دقیق و لازم است.
حسابداری مالیاتی
پاسخ
سوال
حسابداری مدیریتی
حسابداری مدیریتی بیشتر از داده های مشابه مالی استفاده می کند ، اما اطلاعات را به روش های مختلف سازماندهی و استفاده می کند. یعنی ، در نوع مدیریتی ، یک حسابدار گزارش های ماهانه یا سه ماهه ای را تولید می کند که تیم مدیریت یک کسب و کار می تواند از آنها برای تصمیم گیری در مورد نحوه عملکرد مشاغل استفاده کند. حسابداری مدیریتی شامل بسیاری از جنبه های دیگر این مهارت ، از جمله بودجه ریزی ، پیش بینی و ابزارهای مختلف تحلیل مالی می باشد. اساساً ، هرگونه اطلاعاتی که برای مدیریت مفید باشد ، زیر این چتر قرار می گیرد.
حسابداری مدیریت
پاسخ
سوال
حسابداری هزینه
درست همانطور که حسابداری مدیریتی به مشاغل کمک می کند تا در مورد مدیریت تصمیم گیری کنند ، حسابداری هزینه به مشاغل کمک می کند تا در مورد هزینه تصمیم گیری کنند. در اصل ، حسابداری هزینه تمام هزینه های مربوط به تولید یک محصول را در نظر می گیرد. تحلیلگران ، مدیران ، صاحبان مشاغل و حسابداران از این اطلاعات استفاده می کنند تا مشخص کنند که قیمت محصولات آنها باید چقدر باشد. در این فرایند ، پول به عنوان یک عامل اقتصادی در تولید ریخته می شود ، در حالی که در نوع مالی ، پول به عنوان یک معیار عملکرد اقتصادی یک شرکت در نظر گرفته می شود.
حسابداری هزینه
پاسخ
سوال
حسابداری فروشگاهی
مدیریت فروشگاه ها باید به صورت دقیق صورت گیرد و این عمل جز با فرایند حسابرسی دقیق ممکن نخواهد بود . حسابداری فروشگاهی شامل حساب وکتاب موجودی اجناس، کنترل حسابها ، دریافت و پرداخت و … است. آنچه در مدیریت فروشگاه اهمیت دارد ؛ سرعت و دقت حسابها بدون اشتباه و به صورت دقیق و بدون معطل کردن مشتریان است.
حسابداری فروشگاهی
پاسخ
سوال
حسابداری پیمانکاری
حسابداری پیمانکاری یکی از انواع حسابداری است که در آن یک قرارداد معتبر بین کارفرما و پیمانکار برای به پایان رساندن یک پروژه بزرگ بسته میشود و شامل چند مرحله است. قراردادهای پیمانکاری و اجرای آنها از اهمیت زیادی برخوردار است و تمام درآمدها و هزینههای مربوط به این قرارداد باید محاسبه شوند. با بیشتر شدن صنایع، پیمانکاری جزئی از زنجیره تولید شده و صنعت های مختلف به آن وابسته اند.
حسابداری پیمانکاری یکی از مهمترین شاخههای علم حسابداری است که حسابدار صورتهای مالی را در پروژههای پیمانکاری بررسی میکند. پیمانکار یا شرکت پیمانکاری، فرد یا گروهی هستند که مهارت، اطلاعات، دانش و روابط خوبی در زمینه مورد نظر دارند. برای انتخاب پیمانکار از روشی به نام مناقصه استفاده میشود.
حسابداری پیمانکاری
پاسخ
سوال
الزامات حرفه حسابداری
در بیشتر موارد ، حسابداران هنگام تهیه صورتهای مالی از اصول حسابداری پذیرفته شده استفاده می کنند. GAAP مجموعه ای از استانداردها و اصول است که به منظور بهبود مقایسه و سازگاری گزارشگری مالی در صنایع ایجاد شده است. استانداردهای آن مبتنی بر حسابداری مضاعف است ، روشی که در آن هر معامله به عنوان بدهی و اعتبار در دو حساب کاربری اصلی جداگانه که وارد ترازنامه و صورت درآمد می شوند وارد می شوند.
الزامات حرفه حسابداری
پاسخ
سوال
مفروضات بنیانی حسابداری
فرضیاتی عام و بدیهی تلقی می شوند که زیر بنای اصول پذیرفته شده حسابداری بوده و فرآیندهای شناخت، (Pastulates) مفروضات بنیانی حسابداری
اندازه گیری، طبقه بندی و تلخیص رویدادهای مالی بر اساس این فرضیات م یباشند.
چهار فرض بنیانی حسابداری عبارتند از:
- فرض شخصیت حسابداری (Accounting Entity Assumption)
- فرض تداوم فعالیت (Going concern Assumption)
- فرض دوره مالی (Financial Period Assumption)
- فرض سنجش پولی (Money Measurement Assumption)
- فرض تعهدی (accrual assumption)
مفروضات بنیانی حسابداری
پاسخ
سوال
فرض شخصیت حسابداری
(Accounting Entity Assumption)
بر اساس فرض تفکیک شخصیت ، برای هر موسسه شخصیتی مستقل از مالک ( مالکان ) آن و همچنین مستقل از سایر موسسات موجود در جامعه در نظر گرفته می شود . فعالیت های مالی به اعتبار شخصیت حسابداری تجزیه و تحلیل و ثبت شده و صورت های مالی به منظور انعکاس وضعیت مالی و نتایج عملیات شخصیت مزبور تهیه و ارائه می گردند.
فرض شخصیت حسابداری
(Accounting Entity Assumption)
پاسخ
سوال
فرض تداوم فعالیت
(Going concern Assumption)
فرض تداوم فعالیت به این معنی است که عملیات موسسه در آینده قابل پیش بینی تداوم خواهد یافت و قصد انحلال یا توقف فعالیت آن وجود ندارد . این فرض بدان معنی نیست که موسسه دارای عمر نامحدود است ، بلکه حاکی از آن است که موسسه برای یک دوره زمانی کافی برای اجرای عملیات ، انجام قراردادها و ایفای تعهدات خود ، دوام و بقا خواهد داشت . براساس این فرض است که مبالغ پرداختی در یک دوره مالی کلا” به حساب هزینه منظور نمی شود ، بلکه بخشی از این پرداخت ها تحت عناوین مختلف دارایی به سال های بعد منتقل می گردد . بعلاوه ، طبقه بندی دارایی ها و بدهی ها به جاری و بلند مدت ( غیرجاری ) بر این فرض مبتنی است .
اگر فرض تداوم فعالیت حاکم نباشد ، تمایز بین اقلام جاری و بلند مدت ( غیرمجازی ) اهمیت خود را از دست می دهد . ثبت دارایی ها به بهای تمام شده نیز بر اساس فرض تداوم فعالیت صورت می پذیرد . اگر موسسه در حال تصفیه یا فروش باشد ، فرض تداوم فعالیت و اصل بهای تمام شده برای تهیه صورت های مالی مصداق ندارد و اقلام صورت های مالی به ارزش های جاری ( بازار ) در صورت های مالی منعکس می شوند.
فرض تداوم فعالیت
(Going concern Assumption)
پاسخ
سوال
فرض دوره مالی
(Financial Period Assumption)
نتایج واقعی عملیات موسسه را فقط در پایان اجرای عملیات و بعد از بستن سال مالی میتوان تعیین کرد. اما به دلیل نیاز مدیران و صاحبان موسسه و سازمان های بیرونی به داشتن اطلاعات در فواصل زمانی کمتر،عمر طولانی یک موسسه به دوره های زمانی مساوی کوتاه تر ، معمولا” یکساله ، تقسیم می شود و برای هر دوره گزارشهای مالی جداگانه ای ارائه می گردد . به این دوره زمانی اصطلاحا” “دوره مالی ” یا “دوره حسابداری ” می گویند . هر دوره مالی را که برابر یک سال کامل باشد سال مالی می گویند . انطباق سال مالی با سال تقویمی اجباری و الزامی نیست . مثلا” در ایران الزامی نیست که سال مالی از اول فروردین ماه شروع و به پایان اسفند ماه ختم شود . بهتر است سال مالی به نحوی انتخاب شود که پایان آن مصادف با دوران پائین ترین سطح فعالیت موسسه طی سال باشد . زیرا در این صورت قسمت حسابداری فرصت مناسبی را برای تکمیل عملیات حسابداری لازم در پایان سال مالی پیدا می کند.
فرض دوره مالی
(Financial Period Assumption)
پاسخ
سوال
فرض سنجش پولی(فرض واحد اندازه گیری)
(Money Measurement Assumption)
فرض واحد پول به این معنی است که آثار و نتایج کلیه معاملات و عملیات مالی موسسه باید برحسب پول ، اندازه گیری و گزارش شود . از آن جا که پول وسیله مبادله و مقیاس مشترک اندازه گیری ارزش در کلیه مبادلات اقتصادی است ، در حسابداری نیز معاملات و عملیات مالی و رویدادهای دارای اثر مالی بر حسب واحد پول به عنوان مقیاس مشترک ، اندازه گیری و گزارش می شود .
البته اموال مختلف را به مقیاسهای متفاوتی از جمله زمین را با متر مربع ، سیمان را با کیلو و بنزین را با لیتر می توان اندازه گیری نمود . اما اگر ترازنامه ای تهیه کنیم که در آن هر کدام از اموال فوق با مقیاس مذکور ارائه شده باشند آیا این ترازنامه قابل استفاده است ؟
به دلیل همین محدودیتهاست که در حسابداری ، واحد پول ( مثلا” ریال ) به عنوان مقیاسی که بین همه معاملات و عملیات مالی مشترک است ، مبنای ثبت قرار می گیرد.
فرض سنجش پولی
(فرض واحد اندازه گیری)
(Money Measurement Assumption)
پاسخ
سوال
فرض تعهدی یا مبنای تعهدی
(accrual assumption)
فرض تعهدی یکی از زیربنائی ترین و مهمترین مفروضات حسابداری است . توسعه و گسترش حسابداری تا حد زیادی مدیون این فرض است . براساس فرض تعهدی درآمدها به محض تحقق و هزینه ها به محض تحمیل ، بدون توجه به زمان دریافت و پرداخت وجه نقد مربوطه ، شناسایی و ثبت می شوند . اغلب در متون حسابداری بجای عبارت فرض تعهدی از عبارت مبنای تعهدی استفاده می شود . مبنای تعهدی در مقابل مبنای نقدی قراردارد . در مبنای نقدی هر دریافت وجهی توسط شرکت که از ناحیه صاحبان شرکت یا وام دهندگان نباشد به عنوان درآمد و هر پرداخت وجهی توسط شرکت که به اشخاصی غیر از صاحبان شرکت یا وام دهندگان صورت پذیرد به عنوان هزینه تلقی می شود.
فرض تعهدی یا مبنای تعهدی
(accrual assumption)
پاسخ
سوال
استهلاک چیست؟
استهلاک یعنی تخصیص هزینه یک دارایی در طول عمر مفید آن، که نشان میدهد چه مقدار از ارزش دارایی استفاده شده است. طبق بند ۵ استاندارد حسابداری شماره ۱۱، فرایند استهلاک دارایی ثابت مشهود از زمانی که دارایی آماده بهرهبرداری است آغاز میشود.
طبق بند ۵۱ استاندارد شماره ۱۱، استهلاک دارایی از زمان آماده شدن آن برای استفاده، یعنی زمانی که دارایی در مکان و شرایط لازم برای بهرهبرداری است، شروع میشود.
استهلاک انباشته
استهلاک انباشته به معنی جمع استهلاک سالهای گذشته تا پایان سال جاری است. در گذشته استهلاک انباشته را ذخیره استهلاک مینامیدند. البته عنوان ذخیره برای این حساب صحیح نیست، زیرا عمل ثبت استهلاک ذخیرهای به وجود نمی آرود و تنها باعث کاهش ارزش دارایی میشود.
استهلاک و استهلاک انباشته
(Depreciation and accumulated depreciation)
پاسخ
سوال
ارزش دفتری
ارزش دفتری به تفاوت بهای تمام شده دارایی و استهلاک انباشته گفته میشود. محاسبه استهلاک داراییهای ثابت طبق جدول استهلاک که از طرف اداره امور اقتصاد ودارایی اعلام میشود، محاسبه خواهد شد.
هزینه استهلاک، هزینه قابل قبول مالیاتی
طبق ماده ۱۴۹ قانون مالیاتهای مستقیم داراییهای استهلاک پذیری که که بر اثر بهکارگیری یا گذشت زمان یا سایر عوامل، ارزش خود را از دست میدهند و همچنین هزینههای تاسیس، قابل استهلاک بوده و هزینه استهلاک آنها جزء هزینههای قابل قبول مالیاتی تلقی میشود. در اقع هزینههای استهلاک، درآمد یک شرکت را کاهش میدهد، که برای اهداف مالیاتی مفید است.
ارزش دفتری و هزینه استهلاک
(Book value and depreciation expense)
پاسخ
سوال
عمر مفید دارایی
(Useful life of the asset)
عمر مفید دارایی به چه معنی است؟
عمر مفید به مدت زمانی گفته شده که واحد تجاری از دارایی استفاده میکند و یا تعداد تولید یا واحدهای مشابهی است که انتظار میرود در فرایند استفاده از دارایی توسط واحد تجاری، تحصیل شود.
به دلیل پیشرفتهای تکنولوژی، عمر مفید یک دارایی اغلب کمتر از عمر بدنی آن است. به عنوان مثال، رایانه ممکن است تنها برای پنج سال مفید باشد، اما ممکن است برای ده سال کار دهد. به عبارتی عمر مفید یک دارایی ثابت مشهود معمولا کمتر از عمر فیزیکی آن است.
عمر مفید دارایی
(Useful life of the asset)
پاسخ
سوال
هزینه استهلاک و مبنای استهلاک دارایی
چرا هزینه استهلاک را یکجا ثبت نکنیم؟
هنگام خرید دارایی میتوان کل هزینه نقدی خرید را در حسابهای هزینه ثبت کرد، اما هزینه برای اهداف گزارشگری مالی به صورت تدریجی ثبت میشود. زیرا داراییها برای مدت زمان طولانی سود را برای شرکت فراهم میکنند. بنابراین استهلاک یک هزینه غیرنقدی محسوب میشود، زیرا نشاندهنده یک گردش واقعی پول نیست، در نتیجه باید در طول سالهای مختلف و با توجه به جدول استهلاکات مصوب، دارایی مورد استفاده را مستهلک نمود.
از طرفی، طبق اصل تطبیق هزینه های هر دوره باید از درآمدهای همان دوره کسر گردد و چون دارایی مورد استفاده نیز به مرور ارزش خود را از دست داده و مستهلک میشود لازم است هزینه استهلاک دارایی هرساله شناسایی شود.
مبنای استهلاک دارایی
مبنای استهلاک یک دارایی تابعی از دو عامل بهای تمام شده و ارزش باقیمانده دارایی است.
اگر یک دارایی به میزانی استفاده شده باشد که بعد از آن دیگر قابل استفاده نباشد و فقط قراضه آن باقیمانده باشد، در این حالت ارزش باقیمانده آن، همان ارزش اسقاط یا قراضه آن در نظر گرفته میشود.
هزینه استهلاک و مبنای استهلاک دارایی
(Depreciation cost and asset depreciation basis)
پاسخ
سوال
استهلاک مقررات و ضوابط اجرایی استهلاک
مقررات و ضوابط اجرایی مربوط به هزینه استهلاک داراییها و هزینه های تاسیس در ۲۱ ماده و ۴ تبصره به انضمام جدول داراییهای استهلاک پذیر در قالب ۲۵ گروه و ۱۳ صفحه، به تصویب وزیر امور اقتصادی و دارایی رسیده است.
ماده 149
ماده 149- در تشخیص درآمد مشمول مالیات محاسبه استهلاکات دارائی و هزینه های تاسیس و سرمایه ای با رعایت اصول زیر انجام می شود:
1- آن قسمت از دارائی ثابت که بر اثر استعمال یا گذشت زمان یا سایر عوامل بدون توجه به تغییر قیمت ها ارزش آن تقلیل می یابد قابل استهلاک است.
2- ماخذ استهلاک، قیمت تمام شده دارائی می باشد.
3- استهلاکات از تاریخی محاسبه می شود که دارائی قابل استهلاک آماده برای بهره برداری، در اختیار موسسه قرار می گیرد.
در صورتی که دارائی قابل استهلاک به استثناء فیلم های سینمایی وارده از خارج کشور که از تاریخ اولین نمایش قابل استهلاک خواهد بود، در خلال ماه در اختیار موسسه قرار گیرد، ماه مزبور در محاسبه منظور نخواهد شد.
در مورد کارخانجات دوره بهره برداری آزمایشی جزء بهره برداری محسوب نمی گردد.
4- هزینه های تاسیس از قبیل مخارج ثبت موسسه، حق مشاوره و نظایر آن و هزینه های زائد بر درآمد «دوره قبل از بهره برداری و دوره بهره برداری آزمایشی» جز در مواردی که ضمن جدول مقرر در ماده 151 این قانون تصریح خواهد شد حداکثر تا مدت ده سال از تاریخ بهره برداری به طور مساوی قابل استهلاک است.
5- در صورتی که بر اثر فروش مال قابل استهلاک یا مسلوب المنفعه شدن ماشین آلات زیانی متوجه موسسه گردد زیان حاصل معادل ارزش مستهلک نشده دارائی منهای حاصل فروش (در صورت فروش) یکجا قابل احتساب در حساب سود و زیان همان سال می باشد.
♦️ تبصره- در مورد محاسبه مالیات تهیه کنندگان فیلم های ایرانی که در ایران تهیه می شود قیمت تمام شده فیلم در سال اول بهره برداری و در صورتی که درآمد فیلم تکافو نکند در سال های بعد در محاسبه درآمد مشمول مالیات منظور خواهد شد.
انواع روشهای محاسبه استهلاک
طبق بند ۹ مقررات و ضوابط اجرایی استهلاک، روشهای محاسبه استهلاک داراییها به شرح زیر میباشد:
۱) روش خط مستقیم
۲) روش نزولی
۳) روش تعداد تولید.
۱) روش خط مستقیم
در این روش هزینه استهلاک دارایی در طول عمرمفید تعیین شده در جدول استهلاکات به صورت مساوی در نظر گرفته میشود. یعنی ارزش اسقاط دارایی از بهای دارایی کسر شده و تقسیم بر سالهای عمر مفید میشود، عدد به دست آمده به عنوان هزینه استهلاک در پایان سال شناسایی میشود.
۲) روش نزولی
در این روش استهلاک انباشته تا دوره محاسبه از بهای تمام شده کسر گردیده و سپس در نرخ استهلاک تعیین شده در جدول استهلاکات، ضرب میشود. هنگامی که ﻣﺎﻧﺪه ارزش دﻓﺘﺮی دارایی ﺑﻪ کمتر از ۵ درﺻـﺪ بهای تمام شده دارایی برسد، ﻣﺎﻧﺪه ارزش دﻓﺘﺮی در ﺳﺎل ﺑﻌﺪ یکجا مستهلک میشود.
۳) روش تعداد تولید
در این روش اﺳﺘﻬﻼک ﻫﺮ ﺳﺎل ﺑﺮ ﻣﺒﻨﺎی میزان ﻣﺤﺼﻮل ﺗﻮﻟﻴﺪی ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﻛﻞ ﻇﺮﻓﻴﺖ تولید ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ میشود.
نحوه محاسبات هنگام تغییر مدت یا نرخ استهلاک نسبت به جدول استهلاکات قبل
طبق ماده ۱۰ مقررات و ضوابط اجرایی استهلاک، در خصوص آن دﺳﺘﻪ از داراییهای استهلاک پذیر که ﻣﺪت و یا ﻧﺮخ اﺳﺘﻬﻼک آﻧﺎن ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺟﺪول استهلاکات ﻗﺒﻞ تغییر یافته ﺑﺎﺷﺪ، ﺑﻪ ﺷﺮح زیر میباشد:
در روش مستقیم: ﻣﺎﻧﺪه ارزش دﻓﺘﺮی دارایی ﻇﺮف ﻣﺪت باقیمانده عمرمفید، مستهلک ﺧﻮاﻫﺪ ﺷﺪ و در صورتی که باقیﻣﺎﻧﺪه عمرمفید معادل یا کمتر از یکسال ﺑﺎﺷﺪ، کل مانده ارزش دفتری در ﺳﺎل اول اﺟﺮای اﻳﻦ ﺟﺪول، ﻗﺎﺑﻞ اﺳﺘﻬﻼک ﺧﻮاﻫﺪ ﺑﻮد.
در روش نزولی: ﻣﺎﻧﺪه مستهلک ﻧﺸﺪه دارایی، طبق ﻧﺮخ جدید ﻣﻨﺪرج در ﺟﺪاول پیوست ﻗﺎﺑﻞ اﺳﺘﻬﻼک ﺧﻮاﻫﺪ بود.
نحوه محاسبات هنگام تغییر روش استهلاک نسبت به جدول استهلاکات قبل
طبق ماده ۱۱ مقررات و ضوابط اجرایی استهلاک، درﺧﺼﻮص آن دﺳﺘﻪ از داراییﻫﺎی استهلاک پذیر که روش استهلاک آنها ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺟﺪول اﺳﺘﻬﻼکات ﻗﺒﻞ تغییر یافته ﺑﺎﺷﺪ، ﺑﻪ ﺷﺮح زیر میباشد:
تغییر روش از نزولی به مستقیم: هنگامی که طبق بخشنامههای سازمان امور مالیاتی، روش استهلاک از نزولی به مستقیم تغییر یافته باشد، ﻣﺎﻧﺪه ﻣﺴﺘﻬﻠﻚ ﻧﺸﺪه ﻃﻲ ﻣﺪت ﺑﺎﻗﻴﻤﺎﻧﺪه عمرمفید ﻣﺴﺘﻬﻠﻚ ﺧﻮاﻫﺪ ﺷﺪ. اگر ﻋﻤﺮﻣﻔﻴﺪ ﻣﻮﺿﻮع اﻳﻦ ﺟﺪول کمتر از مدت مستهلک ﺷﺪه دارایی ﺑﺎﺷﺪ، ﻣﺎﻧﺪه ارزش دﻓﺘﺮی در ﺳﺎل اول اﺟﺮای اﻳﻦ ﺟﺪول، ﻗﺎﺑﻞ اﺳﺘﻬﻼک ﺧﻮاﻫﺪ ﺑﻮد.
تغییر روش از مستقیم به نزولی: در این روش مانده مستهلک نشده با نرخ جدید، مستهلک خواهد شد.
تغییرات محاسبه استهلاک
همانطور که گفته شد، ضوابط، مدت و نرخ استهلاک داراییها در مقررات و ضوابط اجرایی مربوط به هزینه استهلاک داراییها و هزینه های تاسیس به تصویب وزیر امور اقتصادی و دارایی رسیده است.
طبق ماده ۲۰ مقررات و ضوابط اجرایی استهلاک، در مواردی که ﻣﻄﺎﺑﻖ ﺟﺪول اﺳﺘﻬﻼﻛﺎت، ﻧﺮخ و ﻳﺎ ﻣﺪت خاصی برای برخی از داراییها پیش بینی نشده باشد و همچنین مواردی که نیازمند اصلاح ضوابط، شرح دارایی، مدت و یا نرخ استهلاک باشد، مراتب توسط ﺳﺎزﻣﺎن اﻣﻮر ﻣﺎﻟﻴﺎﺗﻲ ﻛﺸﻮر ﺗﻬﻴﻪ و ﺑﻪ ﺗﺼﻮﻳﺐ وزﻳﺮ اﻣﻮر اﻗﺘﺼﺎدی و دارایی ﺧﻮاﻫﺪ رﺳﻴﺪ.
انواع روشهای محاسبه استهلاک مقررات و ضوابط اجرایی استهلاک
پاسخ
سوال
مثال نحوه محاسبه استهلاک
فرض کنید بهای تمام شده دارایی ثابت شرکت الف ۸۸،۸۰۰،۰۰۰ ریال و ارزش اسقاط آن ۸۰۰،۰۰۰ ریال برآورده شده باشد و عمر مفید آن ۵ سال پیش بینی شده است.
بنابراین هزینه استهلاک سالانه دارایی فوق به روش خط مستقیم به صورت زیر محاسبه می شود:
عمر مفید / (ارزش اسقاط – بهای تمام شده) = هزینه استهلاک به روش خط مستقیم
ریال ۱۷،۶۰۰،۰۰۰ = ۵/(۸۰۰،۰۰۰-۸۸،۸۰۰،۰۰۰ )
هزینه استهلاک به روش خط مستفیم هرسال به مبلغ ۱۷،۶۰۰،۰۰۰ ریال خواهد بود، حال اگر روش استهلاک از ابتدای سال سوم از خط مستقیم به مانده نزولی با نرخ ۸% تغییر کند، مانده مستهلک نشده با نرخ جدید، مستهلک خواهد شد.
نرخ استهلاک * (استهلاک انباشته – بهای تمام شده) = هزینه استهلاک به روش مانده نزولی
استهلاک انباشته تا پایان سال دوم: ریال ۳۵،۲۰۰،۰۰۰=۲*۱۷،۶۰۰،۰۰۰
ریال ۴،۲۸۸،۰۰۰ = ۸%*(۳۵،۲۰۰،۰۰۰-۸۸،۸۰۰،۰۰۰ )=هزینه استهلاک سال سوم به روش مانده نزولی
استهلاک انباشته تا پایان سال سوم: ریال ۳۹،۴۸۸،۰۰۰=۴،۲۸۸،۰۰۰+۳۵،۲۰۰،۰۰۰
ریال ۳،۹۴۴،۹۶۰ = ۸%*(۳۹،۴۸۸،۰۰۰-۸۸،۸۰۰،۰۰۰ )=هزینه استهلاک سال سوم به روش مانده نزولی
و به همین ترتیب ادامه میدهیم تا هزینه استهلاک دارایی کاهش یابد و به صفر برسد. در واقع هزینه استهلاک به روش نزولی از اولین سال به بعد با افزایش استهلاک انباشته به تدریج کاهش می یابد، تا زمانی که استهلاک انباشته با قیمت تمام شده دارایی برابر شود.
مثال نحوه محاسبه استهلاک
پاسخ
سوال
ثبت داریی در ترازنامه در زمان تحصیل به روش بهای تمام شده تاریخی یا ارزش منصفانه ثبت می گردد.
دارایی ثابت ××
وجه نقد/ح پرداختنی ××
نکته 1
طبق استاندارد شماره ۱۱ ایران دارایی های ثابت مشهود پس از شناخت اولیه به ۲ روش قابل گزارش می باشند.
۱- بهای تمام شده تاریخی پس از کسر استهلاک هرگونه استهلاک انباشته و کاهش ارزش انباشته
۲- تجدید ارزیابی
نکته 2
پس از اتمام فرآیند تجدید ارزیابی تمامی استهلاک های انباشته قبلی حذف و مبلغ تجدید ارزیابی جایگزین ناخالص مبلغ دفتری قبلی آن دارایی خواهد شد.
نکته 3
طبق استاندارد های حسابداری دوره تناوب تجدید ارزیابی ۳ یا ۵ ساله است.البته در مورد سرمایه گذاریها دوره تناوب تجدید ارزیابی سالانه می باشد.
نکته 4
طبق استاندارد ها هرگاه یک قلم از دارایی های غیر پولی مورد ارزیابی قرار گیرد تجدید ارزیابی تمامی اقلام طبقه ای که دارایی مربوط به آن تعلق دارد الزامی است.نمونه ای از طبقات دارایی های غیر پولی عبارتست از زمین،ساختمان،ماشین آلات و تجهیزات،وسائط نقلیه،اثاثیه و منصوبات،کشتی ها،هواپیما ها،سرقفلی محل کسب،حق المتیاز
نکته 5
مبلغ قابل ثبت برای تجدید ارزیابی دارایی های غیر پولی بلند مدت عبارتست از ارزش منصفانه آن دارایی در تاریخ تجدید ارزیابی اگر تعیین ارزش منصفانه ممکن نباشد می توان از بهای جایگزینی مستهلک شده استفاده کرد که عبارتست از بهای جایگزینی جاری یک دارایی نو پس از کسر استهلاک مبتنی بر بهای جدید و مدت استفاده شده از آن دارایی
تجدید ارزیابی دارایی ثابت
برگرفته از استاندارد شماره ۱۱ و استاندارد شماره ۱۷
نحوه ثبت حسابداری مازاد تجدید ارزیابی داراییهای ثابت
پاسخ
سوال
نکات اساسی در ایفای نقش حسابداری
1- ثبت بی اساس صادر نکنید
حسابدار باید برای ثبت رویدادها مستندات محکمه پسند داشته باشد حتی اگر به مذاق دیگران خوش نیاید.
2- در فضای واقعی نباید خطا و آزمون اجرا کنید
بر خلاف تصور برخی از مدرسان، در محیط واقعی نباید عملی را که شک دارید اجرا کنید و منتظر عواقب خوب یا بد آن باشید.
3- حسابداری صافی نیست فیلتر است
سیستم حسابدار باید تحلیگر باشد نه اینکه بدون تحلیل و آینده نگری رویدادها از هم مجزا شوند بلکه باید ابتدا همه رویدادها در بخش مالی آنالیز شوند.
4- حسابدار باید حداقل آیتم های مالیاتی را بداند
تاسف دارد وقتی بشنوید حسابداری به شما بگوید کار مالیاتی مجموعه بر عهده شخص دیگری است این یعنی بی مسئولیتی و بی عرضه بودن.
5- نباید عمداً یا سهواً مجری پولشویی گردد
قانون پولشویی هم اکنون زیر ذره بین سازمان امور مالیاتی است و تنها بخش حادثه ساز در این قانون فقط و فقط بخش مالی است حسابدار باید همه شرایط را بداند.
6- حسابدار باید جایگاه خود را حفظ کند و نباید تافته جدا بافته باشد
معمولا برخی از حسابداران خود را از بقیه همکاران و کارکنان جدا می کنند که یک تصور اشتباه است و باعث افسردگی شدید در آنان خواهد شد بلکه صرفا باید مراقب جایگاه خود باشند و طبق اصول حرفه گری راز دار اطلاعات نزد خود باشند.
7- حسابدار نباید دبیرخانه باشد ولی باید زبان مکاتبه را بداند
نکته پایانی این است که حسابدار نباید ثبات اداری باشد ولی باید فنون مکاتبه خاص بخش مالی را در دو مدل داخلی و برون سازمانی بلد باشد . منظور در اینجا فرم های حسابداری نیست بلکه یادگیری زبان مکاتبه است که می تواند مدافع بخش مالی محسوب شود.
نکات اساسی در ایفای نقش حسابداری
پاسخ
سوال
انواع کتمان درآمدها
- عدم ثبت درآمد در دفاتر و یا کمتر ثبت کردن آنها از طریق به وجود آوردن خریداران ساختگی و کد (شماره) اقتصادی جعلی و یا کد دیگران مخصوصا موسساتی که فروش کالای آنها از طریق شعبه، نمایندگی و... بعمل می آید.
- حساب سازی و حساب به حساب کردن ثبت فروش یا درآمد در حساب های بستانکاران ، جاری شرکاء و غیره.
- ثبت خرید کالا و دارایی در حساب هزینه بر خلاف موازین مربوطه.
- اضافه منظور نمودن قیمت خرید کالا و دارایی از طریق به وجود آوردن فروشندگان و فاکتورهای ساختگی و یا ثبت خرید کالا و هزینه هایی که واقعیت ندارند.
- کمتر تحویل گرفتن مقدار یا تعداد کالاهای خریداری داخل یا وارداتی و ثبت تمامی مبلغ خرید در دفاتر.
- ثبت هزینه های مستقیم خرید یا واردات کالا در حساب هزینه های جاری.
- متورم کردن مبلغ مندرج در فاکتورهای خرید و هزینه ها از طریق تبانی با مشتری.
- منظور نمودن هزینه های واهی و شخصی به حساب هزینه های موسسه.
- ارائه صورتحساب های خرید و هزینه ها بیش از یک بار به حسابرسان.
- خارج کردن کالای سالم از حساب ها به عنوان ضایعات و عدم ثبت فروش آنها در دفاتر.
- دست کاری در وسایل اندازه گیری کالا (کم فروشی) و سوءاستفاده از صندوقهای فروش نقدی و عدم ثبت فروش واقعی در دفاتر.
- منظور نمودن مطالبات لا وصول واهی و یا عدم ثبت وصول مطالبات حذف شده.
- بستانکار نمودن حساب مشتریان بابت برگشت واهی کالا و منظور نمودن تخفیفات نقدی ساختگی به حساب مشتریان.
- خارج نمودن دارایی های مستهلک شده از حساب ها به منظور کتمان درآمد و فروش آنها در زمان واگذاری یا انحلال.
- تسعیر غیر واقعی نرخ ارز به منظور کتمان سود و نشان دادن زیان.
- انعقاد قرارداد های صوری و فاکتورهای ساختگی خرید مواد ، کالا و هزینه.
- عدم ثبت برخی از هزینه ها به منظور کتمان برخی از درآمدها.
- ارائه قیمت تمام شده کالای ساخته شده بیشتر از قیمت واقعی از طریق افزایش غیر واقعی قیمت مواد یا موادی که خریداری نشده ، دستمزد و سربار تولید.
- جایگزین کردن مواد اولیه ارزان قیمت به جای مواد گران قیمت.
- از بین بردن گزارشهای خروجی و جایگزین نمودن گزارشهای خروجی جعلی به جای گزارشهای خروجی اصلی.
- حذف ، الحاق و تغییر اعداد و اطلاعاتی که قبلا به کامپیوتر داده شده است ، از طریق دستکاری در برنامه کامپیوتر.
- استفاده از نرم افزارهای متعدد به منظور تهیه صورتهای مالی متفاوت برای شرکت و سازمان امور مالیاتی.
انواع کتمان درآمدها
پاسخ
سوال
اجزاء و عوامل بهای تمام شده
عوامل اصلی بهای تمام شده به طور کلی 3 دسته زیر می باشند.
- مواد اولیه مستقیم
- دستمزد مستقیم
- سربار (سایر هزینه های تولید)
1- مواد اولیه مستقیم
مواد اولیه رکن اصلی تولید گالا و محصول می باشد درضمن می دانید که مواد اولیه تولید خود به دو بخش زیر تقسیم می شود:
- (مواد مستقیم)
آن بخش از مواد مصرفی که از کالای ساخته شده جدائی ناپذیر است و مستقیماً در ساخت کالا نقش دارد را مواد مستقیم گویند به عنوان مثال آرد در ساخت نان مواد مستقیم تولید نان محسوب می گردد.
- (مواد غیرمستقیم)
آن بخش از مواد مصرفی که برای تکمیل کالا ضروری می باشد ولیکن به علت مصرف ناچیز آن
نتوان آن را به عنوان مواد مستقیم مصرفی تولید طبقه بندی کرد مواد غیرمستقیم محسوب می شود
مانند مصرف میخ در ساخت میز و کمد چوبی.
2- دستمزد مستقیم
حقوق و حق الزحمه ای که در جریان تولید و ساخت برای تبدیل مواد به کالا به کارگران پرداخت می شود را به عنوان دستمزد تولید شناسایی می کنند.
دستمزد نیز به دو بخش زیر تقسیم خواهد شد:
- (دستمزد مستقیم)
دستمزدی است که بابت کاری پرداخته می شود که مستقیم صرف تبدیل مواد اولیه به کاالی ساخته شده انجام می شود.
- (دستمزد غیرمستقیم)
دستمزدی است که بابت کاری پرداخت می شود که مستقیماً در ساخت و ترکیب کالاي ساخته شده نقش نداشته است مانند حقوق نگهبانان و سرکارگران کارخانه و ...
3- سربار ( سربار ساخت) یا (سایر هزینه های تولید)
کلیه هزینه هایی که در جریان تولید اتفاق می افتد ولیکن نمی توان آنها را به طور مستقیم و مشخص به اقلامی از تولید یا محصولی خاص اختصاص داد به عنوان سربار کارخانه یا سایر هزینه ها شناسایی میشوند نمونه های مشخص این هزینه ها؛ مواد غیرمستقیم تولید، دستمزد غیرمستقیم، هزینه تعمیرات و هزینه های استهلاک ماشین آلات، هزینه بیمه و سایر مواد مشابه می باشد.
بهای تمام شده از 5 بخش تشکیل شده است:
- بخش مواد مستقیم
- بخش دستمزد مستقیم
- بخش سربار
- بخش کالای در جریان ساخت
- بخش کالای ساخته شده
اجزاء و عوامل بهای تمام شده
پاسخ
سوال
نکاتی بسیار مهم در رابطه با صورت های مالی که هر حسابدار باید بداند
1- واحدهای تجاری خارج از کشور که ملکیت انها متعلق به واحدهای تجاری ایرانی است در صورتی که در تهیه و ارائه صورتهای مالی خود تابع مقررات و استانداردهای حسابداری محلی باشند ملزم به رعایت استانداردهای حسابداری ایران نیستند.
2- مسئولیت تهیه و ارائه صورتهای مالی به عهده مدیریت واحد تجاری (هیئت مدیره) است.
3- شرط اولیه مفید بودن اطلاعات ارائه شده در صورتهای مالی اهمیت انهاست
4- هدف صورتهای مالی ،ارائه اطلاعاتی تلخیص و طبقه بندی شده درباره وضعیت مالی ،عملکرد مالی و انعطاف پذیری مالی واحد تجاری است .
5- مجموعة کامل صورتهای مالی شامل 5 قسمت می باشد:
- صورت وضعیت مالی
- سود و زیان
- سود و زیان جامع
- صورت جریان وجوه نقد
- تغییرات درحقوق مالکانه
- یادداشتهای توضیحی
6- بکارگیری نامناسب استانداردهای حسابداری از طریق افشا در یادداشتهای توضیحی جبران نمی شود.
7- رویه های حسابداری راه کارهایی ویژه ای است که واحد تجاری برای تهیه و ارائه صورتهای مالی انتخاب می کند.
8- ترازنامه حداقل باید شما 12 قسمت اصلی باشد:
- دارائیهای ثابت مشهود
- دارائیهای نامشهود
- سرمایه گذاریها
- موجودی مواد و کالا
- حسابها و اسناد دریافتنی تجاری و سایر حسابها و اسناد دریافتنی
- موجودی نقد
- حسابها و اسناد پرداختنی تجاری و سایر حسابها و اسناد پرداختنی
- ذخیره مالیات
- ذخیره مزایای پایان خدمت کارکنان
- بدهیهای بلند مدت
- سهم اقلیت
- سرمایه و اندوخته ها
9- صورت سود وزیان حداقل باید شما 10 قسمت اصلی باشد:
- درامدهای عملیاتی
- هزینه های عملیاتی و بهای تمامشده
- سود یا زیان عملیاتی
- هزینه های مالی
- سایر درامدها و هزینه های غیر عملیاتی
- مالیات بر درامد
- سود یا زیان فعالیتهای عادی
- اقلام غیرمترقبه
- سهم اقلیت
- سود یا زیان خالص
10- ضرورت فرض تعهدی ناشی از اصل حسابداری دوره مالی می باشد.
11- تغییرات حسابداری و انعکاس آن در صورتهای مالی مفهوم ثبات رویه را نقض می کند.
12- ثبت منافع اقتصادی به عنوان دارایی و ثبت تعهدات اقتصادی به عنوان بدهی مبتنی بر اصل تداوم فعالیت می باشد.
13- اقلام غیر مترقبه اقلامی هستند که به طور متعارف انتظار نرود که در اینده نزدیک به وقوع بپیوندد.
14- خصوصیات کیفی اصلی مرتبط با محتوای اطلاعات مربوط بودن و قابل اتکا بودن است.
15- عوامل اصلی قابل اتکا بودن اطلاعات:کامل بودن ، احتیاط ، بی طرفی ، بیان صادقانه ، رجحان محتوی برشکل
16- عوامل اصلی مربوط بودن اطلاعات:انتخاب خاصه ، ارزش تایید کنندگی و پیش بینی کنندگی
نکات مهم صورت های مالی
پاسخ
سوال
تفاوت لیست بیمه با لیست مالیات
این دو لیست دارای موارد جدا از هم می باشد و باید به صورت جداگانه برای سازمان مربوطه ارسال شود.
وجوه مشمول کسر حق بیمه
تمام وجوه و مزایای نقدی و یا غیرنقدی مستمر که تحت هر عنوان به صورت مزد، حقوق، کارمزد و یا کارآموزی در مقابل کار به بیمه شده پرداخت می گردد، مشمول کسر حق بیمه است. بنابراین پرداختی های زیر مشمول کسر حق بیمه می باشد:
مزد، حقوق، دستمزد
مزایای مستمر شغلی (فوقالعاده شغل), اضافه کار,حقالزحمه, نوبتکاری ,فوقالعاده کارهای سخت و زیانآورحق حضور در جلسات ,کار شب و فوقالعاده کشیک , مزد ایام تعطیل و مرخصی , کمک هزینه مسکن , پاداش مستمر ,دریافتی افرادی که به طور کارمزدی به کار اشتغال دارند.
دریافتی کارآموزان(در مواردی که افراد جهت یادگیری مشاغل در کارگاهها وجهی دریافت می کنند. ، ایاب و ذهاب کارکنان که به صورت ماهیانه برای رفت وآمد به محل کار و منزل پرداخت می شود.
وجوه مشمول مالیات بر حقوق
از کلیه دریافتی های کارگر (حقوق، اضافه کاری، حق اولاد، خوارو بار و مسکن ..)مالیات کسر می شود مگر در موارد زیر:
بازخرید ایام مرخصی
کمک هزینه عائله مندی
هزینه سفر و فوق العاده ماموریت
فوق العاده های بدی آب و هوا
عیدی
پاداش آخر سال
کمک هزینه مسکن و خوار و بار در ایام بیماری
حق شیر
پاداش نهضت سوادآموزی
حق التضمین (کسرصندوق)
خسارت اخراج یا مزایای پایان کار
پاداش افزایش تولید با توجه به مصوبات اداره کار
تفاوت لیست بیمه با لیست مالیات
پاسخ
سوال
اندوخته قانونی
🔹طبق ماده 140 اصلاحیه قانون تجارت، یک بیستم سود خالص هر سال باید به عنوان اندوخته قانونی در نظر گرفته شود . ازطرف دیگر ، طبق ماده 238 همان اصلاحیه ، مبنای محاسبه اندوخته قانونی ، سود خالص پس از وضع زیان های وارده در سالهای قبل تعیین شده است.
🔹بنابراین ، در شرایطی که شرکت زیان انباشته (سنواتی ) دارد؛ تنها، رقم سود خالص سال جاری نباید مبنای محاسبه اندوخته قانونی قرار گیرد بلکه لازم است جمع زیان سنواتی از رقم سود خالص سال جاری کسر و یک بیستم مازاد محاسبه و به عنوان اندوخته قانونی در نظر گرفته شود.
🔹اندوخته قانونی طبق قانون تجارت باید هر ساله 20 / 1 معادل 5% سود شرکت جهت اندوخته قانونی ذخیره شود تا به 10% سرمایه برسد واین اندوخته اجباری در صورت سودده بودن شرکت است ولی اندوخته عمومی و احتیاطی اختیاری و بسته به پیشنهاد هیات مدیره وتصویب مجمع میباشد.
🔹نکته مهم در خصوص اندوخته قانونی این است که در صورتی که یک واحد تجاری مبلغ اندوخته قانونی خود را از سقف تعیین شده (5 درصد سرمایه) بیشتر در نظر گرفته باشد (مثلا 7 درصد) تحت هیچ عنوان اجازه کاهش مبلغ اندوخته خود را نخواهد داشت.
🔹ضمنا طبق تبصره 2 ماده 158 قانون تجارت انتقال اندوخته قانونی به سرمایه ممنوع می باشد.
🔹 ثبت حسابداری اندوخته
سود و زیان انباشته xxx
اندوخته قانونی xxxx
اندوخته قانونی
پاسخ
سوال
بیمه کارگران نیمه وقت و پاره وقت
شاغلان مشاغل نیمه وقت و پاره وقت مانند شاغلین تمام وقت مشمول بیمه اجباری هستند.
منشی مطب پزشکان و معلمان حق التدریس هم مشمول قانون تأمین اجتماعی هستند و بیمه شده اجباری محسوب می شوند و کارفرما باید پس از کسر حق بیمه (سهم بیمه شده و به اضافه سهم خود) ، حق بیمه آنها را به طور کامل پرداخت کند.
این حق بیمه نباید از حداقل مزد کارگر عادی ، کمتر باشد.
مخاطبان محترم کانال حل اختلاف بدانند که کارفرما می بایست صرفنظر از نوع قرارداد کار و ساعات کارکرد روزانه، صورت مزد و حقوق و مزایای مشمول کسر حق بیمه کارکنان را با درج روزهای کارکرد و رعایت حداقل و حداکثر دستمزد روزانه تنظیم و به شعبه ذیربط تامین اجتماعی ارسال کند تا مشمول جرائم بعدی نشود.
بیمه کارگران نیمه وقت و پاره وقت
پاسخ
سوال
توضیحاتی در مورد اجاره واحدهای مسکونی
1- محل سکونت پدر یا مادر یا همسر یا فرزند یا اجداد و همچنین محل سکونت افراد تحت تکفل مالک اجاری تلقی نمیشود مگر اینکه به موجب اسناد و مدارک ثابت گردد که اجاره پرداخت میشود. در صورتی که چند واحد مسکونی، محل سکونت مالک و یا افراد مزبور باشد، یک واحد برای سکونت مالک و یک واحد مسکونی برای هر یک از افراد مذکور به انتخاب مالک از شمول مالیات موضوع این بخش خارج خواهد بود.
2- املاکی که مجانا در اختیار سازمانها و موسسات موضوع ماده 2 این قانون قرار میگیرد غیر اجاری تلقی میشود.
3- از نظر مالیات بر درآمد اجاره املاک هر واحد آپارتمان یک مستغل محسوب میشود.
4- در مورد املاکی که با اثاثه یا ماشین آلات به اجاره واگذار میشود، درآمد ناشی از اجاره اثاثه و ماشین آلات نیز جزء درآمد ملک محسوب و مشمول مالیات این فصل میشود
5- مستحدثاتی که طبق قرارداد از طرف مستأجر در عین مستأجره به نفع موجر ایجاد میشود، بر اساس ارزش معاملاتی روز تحویل مستحدثه به موجر تقویم و پنجاه درصد (50%) آن جزء درآمد مشمول مالیات اجاره سال تحویل محسوب میگردد.
6- هزینههایی که به موجب قانون یا قرارداد به عهده مالک است و از طرف مستأجر انجام میشود و همچنین مخارجی که به موجب قرارداد انجام آن از طرف مستأجر تقبل شده در صورتی که عرفا به عهده مالک باشد، به بهای روز انجام هزینه تقویم و به عنوان مالالاجاره غیر نقدی به جمع اجارهبهای سال انجام هزینه اضافه میشود.
7- در صورتی که مالک اعیان احداث شده در عرصه استیجاری ملک را کلا یا جزئا به اجاره واگذار نماید، مبلغ اجاره پرداختی بابت عرصه به نسبت مورد اجاره از مالالاجاره دریافتی کسر و مازاد طبق مقررات صدر این ماده مشمول مالیات خواهد بود.
8- در صورتی که مالک محل سکونت خود را بفروشد و در سند انتقال بدون اجارهبها مهلتی برای تخلیه ملک داده شود، در مدتی که محلسکونت انتقال دهنده میباشد تا شش ماه و در بیع شرط مادام که طبق شرایط معامله مبیع در اختیار بایع شرطی است، اجاری تلقی نمیشود مگر این که به موجب اسناد و مدارک ثابت گردد که اجاره پرداخت میشود.
9- وزارتخانهها، موسسات و شرکت های دولتی و دستگاههایی که تمام یا قسمتی از بودجه آنها به وسیله دولت تأمین میشود، نهادهای انقلاب اسلامی، شهرداریها و شرکتها و موسسات وابسته به آنها و همچنین سایر اشخاص حقوقی مکلف اند مالیات موضوع این فصل را از مالالاجارههایی که پرداخت میکنند کسر و تا پایان ماه بعد(1) به اداره امور مالیاتی محل وقوع ملک پرداخت و رسید آن را به موجر تسلیم نمایند.
10- واحدهای مسکونی متعلق به شرکتهای سازنده مسکن که قبل از انتقال قطعی و طبق اسناد و مدارک مثبته به موجب قرارداد واگذار میگردد مادامکه در تصرف خریدار میباشد، در مدت مذکور اجاری تلقی نمیشود و از لحاظ مالیاتی با خریدار مانند مالک رفتار خواهد شد مشروط براینکه مالیات نقل و انتقال قطعی موضوع ماده (59) این قانون به مأخذ تاریخ تصرف پرداخت شده باشد.
11- مالکان مجتمعهای مسکونی دارای بیش از سه واحد استیجاری که با رعایت الگوی مصرف مسکن بنا به اعلام وزارت مسکن و شهرسازی ساخته شده یا میشوند در طول مدت اجاره از صد در صد (100%) مالیات بر درآمد املاک اجاری معاف میباشد در غیر این صورت درآمد هر شخص ناشی از اجاره واحد یا واحدهای مسکونی در تهران تا مجموع یکصد و پنجاه مترمربع زیربنای مفید و در سایر نقاط تا مجموع دویست مترمربع زیربنای مفید از مالیات بر درآمد ناشی از اجاره املاک معاف میباشد.
اجاره واحدهای مسکونی و مالیات اجاره
پاسخ
سوال
بستن حساب ها در حسابداری
دلایل بستن حساب ها
👈محاسبه سود و زیان در پایان هرسال مالی و صفر نمودن آن در دوره جدید
👈جلوگیری از حجیم شدن اطلاعات
👈برای اجرای بستن حسابها
⚠️مرحله اول
بستن مانده حساب ها بطور موقت و ایجاد سند افتتاحیه موقت به عنوان سند حسابداری شماره یک سال مالی بعد (قبل از تهیه صورتهای مالی)
⚠️مرحله دوم
قفل نمودن بخش صدور سند حسابداری درنرم افزار نظام نوین مالی درکل واحدجهت تحت کنترل داشتن صدور هرگونه سند حسابداری درسال قبل اعم از واحد و ستاد توسط مدیر امورمالی
( در هنگام تهیه صورتهای مالی )
⚠️مرحله سوم
نهائی کردن سند حسابداری “بستن مانده حساب ها”
(پس از دریافت صورتهای مالی حسابرسی شده)
نکته بسیار مهم:عملیات بستن مانده حساب ها ، فقط شامل اسناد حسابداری نهائی میباشد.
✍️بستن حسابهای دائمی
ابتدا حسابهای دائمی که دارای مانده بدهکارند(مثل دارایی) بستانکار و معادل جمع آن به حساب تراز اختتامیه بستانکار می گردد.سپس حسابهایی که دارای مانده بستانکارند (مثل سرمایه وبدهی و ذخایر) به حساب تراز اختتامیه بدهکار می شود
✍️حسابهای موقت
حساب های موقت یا حساب سودوزیانی (درامدوهزینه)حسابهایی هستند که از دوره قبل مانده نپذیرفته و به دوره بعد نیز انتقال نمی یابندمانده این حسابها در ابتدای سال صفر بوده و در پایان سال مالی با بستن حسابها صفر می شود و فقط در طی دوره معتبرندبنا به ماهیت حساب ها (مثلا حسابهایی با مانده بدهکار، بستانکار شده و خلاصه سودوزیان بدهکارمی شود)
حسابهای موقت در پایان دوره مالی به عنوان یک مبلغ بسته به ماهیت بدهکار یا بستانکار به سرمایه اضافه یا کسر می گردد
🔹مرحله اول
لذا قبل از تهیه صورتهای مالی سال قبل ضروری است ، مانده حساب های مندرج در تراز آزمایشی بطور موقت در نرم افزار نظام نوین مالی بسته شده تا به موازات تهیه صورتهای مالی سال قبل ، امکان استفاده ازمانده حساب های سال یا سنوات قبل برای عملیات مالی سالجاری(۱۳xx) نیز فراهم باشد .
یادآوری می گردد در مرحله اول بستن مانده حساب ها ، امکان کنترل بخشی از موارد بطور سیستمی در نرم افزار نظام نوین مالی (ورژن جدید) پیش بینی شده است بطوریکه کنترل های مزبور در صورت انتخاب گزینه توسط کاربر ، بطور سیستمی اعمال خواهد شد و در صورت وجود اشکال ، نرم افزار مانع از بستن مانده حساب ها بطور موقت خواهد شد
🔹مرحله دوم
با هماهنگی مدیریت امور مالی امکان صدور سند حسابداری برای سال مالی قبل بافعال نمودن دوره مالی وجود داشته و در صورت صدور هرگونه سند حسابداری در سال قبل با فعال کردن فیلد ” اختتامیه / افتتاحیه موقت “ سند بستن مانده حساب ها و صدور سند افتتاحیه سال جدید در نرم افزار نظام نوین مالی بطور اتوماتیک اصلاح می شوند.
🔹مرحله سوم
پس ازدریافت صورتهای مالی حسابرسی شده در صورت نهائی کردن سند حسابداری بستن مانده حساب ها ، (بافعال نمودن گزینه مربوطه) امکان صدور سند حسابداری درسال قبل دیگر وجود نخواهد داشت.
بستن حساب ها در حسابداری
پاسخ
سوال
ماهیت حساب
✍️ماهیت حساب چیست؟
همانگونه که اطلاع دارید معادله اصلی حسابداری شامل بخش دارایی ها در سمت راست و بدهی ها و سرمایه در سمت چپ می باشد و کلیه حساب ها ( به استثنای حساب های انتظامی) با توجه به نوع خود مربوط به سمت راست معادله و یا سمت چپ آن می باشند:
دارایی= بدهی + سرمایه
با توجه به اینکه هر نوع رویداد مالی باعث ایجاد تغییر در حساب ها و افزایش یا کاهش آن ها شده و به دنبال آن باعث تغییر در معادله فوق می گردد باید ثبت و ضبط گردد.
بر اساس قواعد حسابداری، بخش سمت راست معادله حسابداری دارای ماهیت بدهکار و سمت چپ آن دارای ماهیت بستانکار می باشد و به همین دلیل به حساب هایی که متعلق به سمت راست معادله حسابداری می باشند "حساب با ماهیت بدهکار" و به حساب هایی که متعلق به سمت چپ معادله حسابداری می باشند "حساب دارای ماهیت بستانکار" گفته می شود (توجه داشته باشید که منظور از بدهکار و بستانکار در حسابداری با آنچه در جامعه رواج دارد متفاوت است).
برای ثبت تغییرات ایجاد شده در حساب های مذکور از "سند حسابداری" استفاده می شود و به جای کلمه های "افزایش" و "کاهش" عنوان "بدهکار" یا "بستانکار" به کار برده می شود.
✍️قاعده کلی ثبت تغییرات در حسابهای متعلق به سمت راست معادله حسابداری (حساب های با ماهیت بدهکار) :
افزایش در حساب های با ماهیت بدهکار (یعنی متعلق به سمت راست معادله حسابداری) در ستون بدهکار ثبت می شود
کاهش در حساب های با ماهیت بدهکار (یعنی متعلق به سمت راست معادله حسابداری) در ستون بستانکار ثبت می شود.
قاعده کلی ثبت تغییرات در حسابهای متعلق به سمت چپ معادله حسابداری (حساب های با ماهیت بستانکار):
این بخش دقیقا بر عکس بخش سمت راست معادله حسابداری و به شرح زیر می باشد :
افزایش در حساب های با ماهیت بستانکار(یعنی متعلق به سمت چپ معادله حسابداری) در ستون بستانکار ثبت می شود
کاهش در حساب های با ماهیت بستانکار(یعنی متعلق به سمت چپ معادله حسابداری) در ستون بدهکار
ثبت می شود.
نکته: حساب های با ماهیت بدهکار در پایان سال باید دارای مانده بدهکار و حساب های دارای ماهیت بستانکار باید دارای مانده بستانکار باشند در غیر اینصورت باید ثبت اصلاحی انجام و مانده به حساب مرتبط منتقل شود.
✍️انواع ماهیت حساب ها:
حساب ها نسبت به "ماهیت بدهکار و بستانکار" که در بالا تعریف شد دارای 4 حالت می باشند:
1- ماهیت بدهکار:
حساب های با ماهیت بدهکار شامل حساب های گروه دارایی های جاری، دارایی های ثابت، هزینه ها و بهای تمام شده می باشند.
2- ماهیت بستانکار:
حساب های با ماهیت بستانکار شامل حساب های گروه بدهی های جاری، بدهی های بلند مدت، سرمایه و درآمد می باشند.
نکته: ماهیت برخی از حساب ها با توجه به تاثیر آنها در افزایش یا کاهش مقدار سرمایه شرکت یا دارایی ها مشخص می شود. حساب درآمد، هزینه و ذخیره استهلاک از این جمله می باشند.
حساب های گروه درآمد به دلیل افزایش دادن سرمایه دارای ماهیت بستانکار و حساب های گروه هزینه به دلیل کاستن از سرمایه دارای ماهیت بدهکار می باشند. حساب ذخیره استهلاک نیز چون کاهنده دارایی ها می باشد دارای ماهیت بستانکار است.
3- حساب های با ماهیت دوگانه:
که می توان آنها را یا در سمت راست معادله حسابداری قرار داد و یا در سمت چپ و مانده آن ها در پایان سال می تواند بدهکار یا بستانکار باشد مانند حساب جاری شرکا
4- حساب هاب فاقد ماهیت:
این گروه شامل حساب هایی هستند جنبه تعهدی دارند و تغییرات در آن ها رویداد مالی حساب نمی شود. حساب های انتظامی از جمله این حساب ها می باشد.
ماهیت حساب
پاسخ
سوال
نکاتی بسیار مهم در رابطه با صورت های مالی
1- واحدهای تجاری خارج از کشور که ملکیت انها متعلق به واحدهای تجاری ایرانی است در صورتی که در تهیه و ارائه صورتهای مالی خود تابع مقررات و استانداردهای حسابداری محلی باشند ملزم به رعایت استانداردهای حسابداری ایران نیستند.
2- مسئولیت تهیه و ارائه صورتهای مالی به عهده مدیریت واحد تجاری(هیئت مدیره)است.
3- شرط اولیه مفید بودن اطلاعات ارائه شده در صورتهای مالی اهمیت انهاست
4- هدف صورتهای مالی ،ارائه اطلاعاتی تلخیص و طبقه بندی شده درباره وضعیت مالی ،عملکرد مالی و انعطاف پذیری مالی واحد تجاری است .
5- مجموعة کامل صورتهای مالی شامل 5 قسمت می باشد:
👈صورت وضعیت مالی
👈سود و زیان
👈سود و زیان جامع
👈صورت جریان وجوه نقد
👈تغییرات درحقوق مالکانه
👈یادداشتهای توضیحی
6- بکارگیری نامناسب استانداردهای حسابداری از طریق افشا در یادداشتهای توضیحی جبران نمی شود.
7- رویه های حسابداری راه کارهایی ویژه ای است که واحد تجاری برای تهیه و ارائه صورتهای مالی انتخاب می کند.
8- ترازنامه حداقل باید شما 12 قسمت اصلی باشد:
👈دارائیهای ثابت مشهود
👈دارائیهای نامشهود
👈سرمایه گذاریها
👈موجودی مواد و کالا
👈حسابها و اسناد دریافتنی تجاری و سایر حسابها و اسناد دریافتنی
👈موجودی نقد
👈حسابها و اسناد پرداختنی تجاری و سایر حسابها و اسناد پرداختنی
👈ذخیره مالیات
👈ذخیره مزایای پایان خدمت کارکنان
👈بدهیهای بلند مدت
👈سهم اقلیت
👈سرمایه و اندوخته ها
9- صورت سود وزیان حداقل باید شما 10 قسمت اصلی باشد:
👈درامدهای عملیاتی
👈هزینه های عملیاتی و بهای تمامشده
👈سود یا زیان عملیاتی
👈هزینه های مالی
👈سایر درامدها و هزینه های غیر عملیاتی
👈مالیات بر درامد
👈سود یا زیان فعالیتهای عادی
👈اقلام غیرمترقبه
👈سهم اقلیت
👈سود یا زیان خالص
10- ضرورت فرض تعهدی ناشی از اصل حسابداری دوره مالی می باشد.
11- تغییرات حسابداری و انعکاس آن در صورتهای مالی مفهوم ثبات رویه را نقض می کند.
12- ثبت منافع اقتصادی به عنوان دارایی و ثبت تعهدات اقتصادی به عنوان بدهی مبتنی بر اصل تداوم فعالیت می باشد.
13- اقلام غیر مترقبه اقلامی هستند که به طور متعارف انتظار نرود که در اینده نزدیک به وقوع بپیوندد.
14- خصوصیات کیفی اصلی مرتبط با محتوای اطلاعات مربوط بودن و قابل اتکا بودن است.
15- عوامل اصلی قابل اتکا بودن اطلاعات:کامل بودن ، احتیاط ، بی طرفی ، بیان صادقانه ، رجحان محتوی برشکل
16- عوامل اصلی مربوط بودن اطلاعات:انتخاب خاصه ، ارزش تایید کنندگی و پیش بینی کنندگی
نکاتی بسیار مهم در رابطه با صورت های مالی
پاسخ
سوال
محاسبه بهای تمام شده در شرکت های بازرگانی
بهای تمام شده کالای فروش رفته از حساب فروش تعیین می شود ولی با حساب فروش اختلاف دارد. یعنی در حساب فروش، مبلغ فروش ثبت می شود و در مفهوم بهای تمام شده کالای فروش رفته، منظور بهای خرید کالایی است که فروش رفته.
مخارجی را که خریدار بابت حمل و تخلیه کالای خریداری شده متحمل می شود معمولا به حساب هزینه حمل کالای خریداری شده منظور می کنند اما نکته قابل توجه، جایگاه حساب هزینه حمل کالای خریداری شده در صورتحساب سود و زیان و نحوه محاسبه کالای آماده فروش می باشد. به این ترتیب که حساب هزینه حمل را به صورت جداگانه به حساب خرید خالص اضافه می کنند و در صورتحساب سود و زیان نیز حساب هزینه حمل در بخش هزینه های عملیاتی نشان داده نمی شود بلکه در بخش بهای تمام شده کالای فروش رفته نمایش داده می شود.
بنابراین:
بهای تمام شده کالای خریداری شده طی دوره = هزینه حمل کالای خریداری شده + خرید خالص
بهای تمام شده موجودی کالای آماده برای فروش = بهای تمام شده کالای خریداری شده طی دوره + موجودی کالای اول دوره
بهای تمام شده کالای فروش رفته = موجودی کالای آماده برای فروش – بهای تمام شده موجودی پایان دوره
سود ناخالص = فروش – بهای تمام شده کالای فروش رفته
این در حالی است که در موسسات خدماتی، محاسبه سود عبارت بود از درآمد منهای هزینه
محاسبه بهای تمام شده در شرکت های بازرگانی
پاسخ
سوال
تهاتر کردن درآمد و هزینه
بر اساس استاندار حسابداری ایران، دارائی ها و بدهی ها به طور مطلق، درآمد ها و هزینه ها به طور نسبی با یکدیگر تهاتر نمی شود، مگر اینکه در هر چهار مورد تهاتر آنها طبق استاندارد حسابداری دیگری الزامی یا مجاز باشد.
🔻 اقلام درآمد و هزینه تنها زمانی باید تهاتر شود که :
1- یک استاندارد حسابداری تهاتر مزبور را الزامی یا مجاز کرده باشد.
2- درآمدها و هزینه های غیر عملیاتی که از معاملات و رویدادهای واحد یا مشابه حاصل می شود، با اهمیت نباشد.
🔹نکته : بر اساس استاندار حسابداری ایران، گزارش خالص دارایی ها یعنی دارایی ها پس از کسر اقلام کاهنده مربوط ( نظیر ذخیره کاهش ارزش موجودی های مواد و کالا، ذخیره مطالبات مشکوک الوصول و استهلاک انباشته دارایی های ثابت مشهود.) تهاتر نیست.
🔹نکته : تهاتر درآمدها و هزینه های حاصل از فروش موجودی کالا ( درآمد فروش و بهای تمام شده کالای فروش رفته ) صحیح نیست.
تهاتر کردن درآمد و هزینه
پاسخ
سوال
وظایف حسابرس در انبارگردانی
1) تشكیل جلسات قبل از شروع انبار گردانی به منظور تدوین برنامه انبار گردانی .
2) ارائه آموزش كافی به افرادی كه در انبار گردانی شركت می نمایند .
3) مطالعه برنامه انبار گردانی توسط حسابرس و تذكر موارد قابل اصلاح به مسئولین شركت .
4) حضور حسابرس در انبار گردانی و تفهیم این مطلب به مسئولین شركت كه مسئولیت انبار گردانی با آنان است نه حسابرسان مستقل .
5) تكمیل پرسشنامه نظارت بر انبارگردانی توسط حسابرس.
6) اطمینان از مخدوش نبودن موجودی های نوشته شده و یا جلوگیری از هرگونه تعییر در مقادیر.
7)درخصوص موجودیهای امانی موسسه نزد دیگران تائیدیه لازم اخذ گردد.
8) اطمینان از شمارش همه موجودی ها حداقل 2 بار ( شمارش دوم باید توسط افرادی غیر از گروه اول باشد).
9) شمارش تعدادی كه از اقلام توسط حسابرسان.
10) مطلع بودن حسابرس از كلیه مكانها و محلهای انبار.
11) اعضای تیم انبار گردانی باید اشخاصی به غیر از انبارداران باشند.
12) انباردارها برای ادای توضیحات ویا رفع اشکال باید در مجل شرکت و انبارها حضور داشته باشد.
13) اطمینان حسابرس از توقف ورود و خروج كالا در حین انبار گردانی.
14) اطمینان از اینكه هیچ كالایی 2 بار شمارش نشده باشد.
15)اطمینان از كالاهایی كه اصلاً وجود خارجی ندارد و اینكه جزء موجودی كالا هم منظور نگردیده باشد.
وظایف حسابرس در انبارگردانی
پاسخ
سوال
تنزیل اسناد دریافتنی
🔶 ثبت تنزیل اسناد دریافتنی
🔹تنزیل یعنی اينكه سفته ای قبل از تاریخ سررسید توسط دارنده سفته به فرد یا موسسه ای واگذار و وجه آن پس از کسر مبلغی به عنوان هزینه تنزیل از فرد یا موسسه مزبور در یافت شود.
🔸 هزینه تنزیل به شرح زیر قابل محاسبه می باشد:
هزینه تنزیل= مبلغ واقعی سفته× نرخ تنزیل × مدت تنزیل
🔸 منظور از مدت تنزیل، فاصله زمانی بین تاریخ تنزیل تا تاریخ سررسید است.
🔸 وقتی سفته را نزد بانک تنزیل می کنیم، بانک مبلغی را بعنوان هزینه تنزیل از حساب ما برداشت نموده و طی یک اعلامیه بدهکار به ما اطلاع می دهد. مسلماً وقتی هم که به حساب ما پول واریز شود طی یک اعلامیه بستانکار به ما اطلاع می دهد.
🔸 در ارتباط با ثبت تنزیل سفته در دفاتر، نظر به اینکه وقتی سفته ای نزد بانک تنزیل می شود، تا هنگام پرداخت وجه سفته توسط صادر کننده سفته به بانک، یک بدهی احتمالی برای تنزیل کننده به بانک ایجاد می شود، بنابراین تا تاریخ سررسید نباید حساب اسناد دریافتنی حذف شود. لذا مبلغ سفته تنزیل شده نزد بانک در این فاصله زمانی به عنوان یک بدهی احتمالی تحت عنوان اسناد دریافتنی تنزیل شده ثبت خواهد شد.
🔸 كه در زمان سررسيد دو حالت وجود دارد:
1- وصول سفته تنزيل شده
در اين حالت ؛ حساب اسناد دريافتني تنزيل شده در تاریخ سررسید سفته و هنگامی که وجه سفته تنزیل شده توسط صادر کننده سفته به بانک پرداخت شد، بدهکار و در مقابل حساب اسناد دریافتنی، بستانکار می شود.
اسناد دریافتنی تنزیل شده ×××××
اسناد دریافتنی ×××××
اسناد دریافتنی تنزیلی معمولا به عنوان یک حساب دارایی کاه در ترازنامه از مانده اسناد دریافتنی کسر می شود.
2- نکول اسنادی که قبلا تنزیل شده است
در صورتيكه سفته تنزیل شده ای در تاریخ سررسید توسط صادر کننده آن نکول شود، لازم است اصل و بهره سفته توسط تنزیل کننده به بانک یا موسسه ای که عمل تنزیل را انجام داده پرداخت گردد. لذا به هنگام نکول چنین اسنادی، از يكسو به میزان مبلغ پرداخت شده، حساب صادر کننده سفته (حسابهای دریافتنی) در دفاتر تنزیل کننده بدهکار شده و از سوی دیگر حسابهای مربوط به اسناد دریافتنی و اسناد دریافتنی تنزیل شده به لحاظ پرداخت وجه سفته تنزیل شده به بانک بسته می شود. اگر بانک به دلیل نکول سفته تنزیلی، علاوه بر مبلغ اصل و فرع سفته، مبلغی نیز به عنوان کارمزد واخواست از تنزیل کننده سفته دریافت و یا از حساب جاری وی برداشت نماید، لازم است مبلغ کارمزد پرداختی به بدهکار حسابهای دریافتنی منظور شود.(مطالبات از صادر کننده سفته) پس هنگام نكول سفته اي كه قبلاً نزد بانك تنزيل شده باشد دو ثبت زير در دفاتر گيرنده سفته صادر مي شود:
کارمزد + مبلغ واقعي سفته = مبلغ برداشتی بانک
1- ح دريافتني ×××××
ح بانك ×××××
2- اسناد دریافتنی تنزیل شده ×××
اسناد دریافتنی ×××
تنزیل اسناد دریافتنی
پاسخ
سوال
براى تهيه صورت مغايرات بانكى به ترتيب بايد اقدامات زير صورت گيرد:
1- اقلام مندرج در ستون بستانكار صورت حساب بانك با اقلام مندرج در ستون بدهكار بانك در دفتر موسسه و همچنين اقلام مندرج در ستون بدهكار صورت حساب بانك با اقلام مندرج در ستون بستانكار حساب بانك در دفاتر موسسه عينا مطابقت گردد.
2- اقلامى كه هم در بدهكار صورت حساب بانك و هم در بستانكار حساب بانك در دفاتر موسسه و همين طور اقلامى كه هم در بستانكار صورتحساب باتك و هم در بدهكار حساب بانك در دفاتر موسسه وجود دارند با مداد تيك (√) زده شوند و آن دسته از اقلام كه در بدهكار يك صورتحساب وجود دارد ولى در بستانكار ديگرى وجود ندارد (موارد اختلاف) دور آنها با مداد خط كشيده شود. اين اقلام را «اقلام باز» مى نامند.
3- چون هر رقمى كه در دفاتر هر يك از طرفين ثبت شده است، بايد داراى يك مدرك اوليه باشد لذا جهت روشن شدن ماهيت اقلام باز به مدارك اوليه از جمله ثبت هاى دفاتر روزنامه و شرح آنها و ته چكها مراجعه مى كنيم. بدين نحو دلايل بوجود آمدن اين مغايرتها معين مى گردد.
4- پس از تعيين مغايرتها به شرح فوق گزارشى از اين مغايرتها به شرحى كه ذكر خواهد شد تهيه مى گردد كه به آن صورت مغايرات بانكى گويند.
5- مرحله نهايى، انجام ثبت عمليات اصلاحى است كه بايد در دفاتر صورت گيرد. البته بايد توجه داشت كه همه مغايرتهاى موجود (اقلام باز) نياز به عمليات اصلاحى ندارند زيرا برخى از اين مغايرتها در روند عادى عمليات، خودبخود اصلاح مى گردد. مثلا چكهاى معوقى كه هنوز وجه آنها از بانك دريافت نشده است نيازى به عمليات اصلاحى ندارد. اما چنانچه يكى از مغايرتها مربوط به هزينه كارمزد بانكى باشد، ثبت اصلاحى لازم بايد در دفاتر موسسه صورت گيرد. به طور كلى تنها آن دسته از اقلام باز كه هنوز در دفاتر ثبت نشده و يا به طور اشتباه ثبت شده باشند و اصلاح خودبخود آن نيز متصور نباشد بايد پس از تهيه صورت مغايرات بانكى، يا ثبت آرتيكلهاى مورد نياز اصلاح گردند.
صورت مغايرات بانكى
پاسخ
سوال
انواع مراحل ثبت چك در نرم افزار حسابداری و صدور سند آن
یكی از زیر سیستم های نرم افزار حسابداری، نرم افزار چك و بانك می باشد. در این زیر سیستم كلیه چك های دریافت شده از مشتریان یا اشخاص دیگر و نیز كلیه چك های صادر شده ثبت و مراحل مختلف روی آن ها اعمال میگردد و در نهایت صدور سند حسابداری تمامی این مراحل صورت میپذیرد.
♦️چك های دریافتی از دیگران به اسناد دریافتنی نیز معروف است.
مشخصات این چك ها از قبیل تاریخ و شماره چك، مبلغ، نام شخصی كه چك را داده و بانك و شعبه آن در فرم ثبت چك وارد شده و صدور سند آن به صورت زیر انجام میشود:
حسابها و اسناد دریافتنی / اسناد دریافتنی نزد صندوق
حسابها و اسناد دریافتنی / بدهكاران تجاری
استفاده از تفصیلی شخص
🔹 چنانچه چك را به جای مشتری از شخص دیگری گرفته باشیم طرف دوم این سند تغییر میكند.
🔸 دریافت چك
پس از مرحله دریافت چك، چند مرحله میتواند وجود داشته باشد:
🔸نقد كردن چك : چك دریافت شده را مستقیما به بانك برده و آن را نقد میكنیم. این پول در واقع وارد صندوق شركت می شود كه ثبت سند آن اینگونه است:
موجودی نقد و بانك / صندوق
حسابها و اسناد دریافتنی / اسناد دریافتنی نزد صندوق
چنانچه پول را به حسابمان واریز كنیم یك مرحله صدور سند دیگر نیز لازم است كه در آن بانك ما بدهكار و صندوق ما بستانكار می شود.
🔸به حساب خواباندن چك : اگر چك را به جای نقد كردن به حساب خود بخوابانیم این مرحله را برایش ثبت و سند زیر را صادر میكنیم:
حسابها و اسناد دریافتنی / اسناد دریافتنی در جریان وصول
حسابها و اسناد دریافتنی / اسناد دریافتنی نزد صندوق
🔸 واگذاری چك به دیگران : در اینجا چك دریافت شده را بابت بدهی یا مورد دیگری به شخص سوم واگذار كرده و به اصطلاح چك را خرج میكنیم.
ثبت سند آن به صورت زیر است:
حسابها و اسناد پرداختنی تجاری / بستانكاران تجاری
حسابها و اسناد دریافتنی / اسناد دریافتنی نزد صندوق
به جای ردیف اول میتواند حقوق پرسنل یا جاری شركا و ... ثبت گردد.
🔸 عودت چك واگذار شده : چنانچه چك به هر دلیلی مانند نداشتن موجودی یا به هم خوردن معامله به صاحبش برگردانده شود این مرحله ثبت می شود و ثبت سند آن درست برعكس مرحله دریافت چك می باشد.
🔸پاس شدن چك : چنانچه چك خوابانده شده به حساب بانك وصول شده و به حساب بانكی واریز گردد مرحله پاس شدن چك ثبت می شود كه صدور سند آن به قرار زیر است:
موجودی نقد و بانك / بانكها
تفصیلی بانك
حسابها و اسناد دریافتنی / اسناد دریافتنی در جریان وصول
⬅️ همه این توضیحات درباره چك های دریافتی بود. چنانچه برای كاری چك توسط شركت صادر گردد، به آن چك یا اسناد پرداختنی میگویند. برای این نوع چك هم چند مرحله ثبت میشود كه عبارت است از:
♦️ صدور چك و واگذاری به دیگران: در این مرحله مشخصات چك همانند مرحله قبل وارد سیستم شده و نفری كه چك قرار است به او داده شود مشخص می شود. صدور سند بدین گونه است:
حسابها و اسناد پرداختنی تجاری / بستانكاران تجاری
تفصیلی شخص
حسابها و اسناد پرداختنی تجاری / اسناد پرداختنی تجاری
طرف بدهكار سند با توجه به هدفی كه چك را بابت آن داده ایم قابل تغییر است.
🔸 وصول چك : به محض نقد شدن چك و برداشت وجه آن از حساب بانك توسط مشتری یا دارنده چك، چك وارد مرحله پاس شدن می شود و سند آن اینگونه ثبت میگردد:
حسابها و اسناد پرداختنی تجاری / اسناد پرداختنی تجاری
موجودی نقد و بانك / بانكها
تفصیلی بانك
🔸عودت چك : زمانی كه به هر دلیلی چك واگذار شده به مشتری برگردانده شود، مرحله عودت چك ثبت شده و سند آن دقیقا عكس مورد 1 ثبت میگردد.
مراحل ثبت چك در نرم افزار حسابداری
پاسخ
سوال
گم شدن چک در قانون تجارت
در صورت گم شدن چکی که در وجه حامل باشد ، دادگاه پس از اطمینان از گم شدن و مفقود شدن چک ، مدیون را ملزم به پرداخت وجه چک به صندوق دادگستری میکند ، یعنی دادگاه بعد از مطمئن شدن از گم شدن چک ، تا ۳ بار در روزنامه رسمی آگهی میکند و به دارنده ناشناس ۳ سال مهلت میدهد تا سند را ابراز کند
در صورتی که سند قبل از موعد ابراز شد دادگاه به مدعی مهلت متناسبی میدهد تا در خلال آن مالکیت خود را اثبات کند
در غیر این صورت حکم به پرداخت وجه سند به ابراز کننده میدهد و در صورتی که سند در وجه حامل در مدت سه سال یا بیشتر حکم دادگاه پیدا نشد ، دادگاه حکم به پرداخت وجه آن توسط مدعی میدهد.
گم شدن چک در قانون تجارت
پاسخ
سوال
سند افتتاحیه
سند افتتاحیه در ابتدای دوره مالی به منظور شروع و انتقال مانده از دوره قبل ایجاد می کنند .
نکات مهم درمورد سند افتتاحیه :
1. سند افتتاحیه ، معمولا اولین سند حسابداری در هر دوره مالی است . یا به عبارت دیگر، شروع کار با هر نرم افزار حسابداری، می بایست با تکمیل این سند همراه شود .
2. سند افتتاحیه ، سندی است که مانده اولیه حسابها در ابتدای دوره مالی در آن ثبت شده و دوره مالی جدید با این سند افتتاح می شود .
3. در سند افتتاحیه ، فقط از حسابهای دائمی ( حسابهای ترازنامه ای ) استفاده می شود . حسابهایی که مانده آنها مربوط به یک دوره مالی نیست و به دوره های مالی بعد منتقل می شود حسابهای ترازنامه ای می گوییم مانند : حسابهای بانکی ، بدهکاران تجاری ، بستانکاران تجاری و .....
4. در سند افتتاحیه ، باید معادله اصلی حسابداری ( دارایی= بدهی + سرمایه ) با توجه به افتتاح مانده تمامی حسابهای دائمی برقرار باشد. درصورت صحیح بودن عملیات در سند افتتاحیه ، مانده حساب افتتاحیه در این سند صفر خواهد بود .
5. ثبت مانده حسابها در سند افتتاحیه ، بر عکس سند اختتامیه دوره مالی قبل است. البته در صورتی که کدینگ حسابها تغییر نکرده باشد .
6. آرتیکلهای سند افتتاحیه ، مانده ریزترین و آخرین سطح حسابهای دائمی را افتتاح می کند. بنابراین تعداد آرتیکلهای سند افتتاحیه معمولا زیاد است.
سند افتتاحیه
پاسخ
سوال
استراتژی توسعه بازار
استراتژی توسعه بازار چیست؟
🔹 بازاریابی مهمترین مسئولیت را برای دستیابی به رشد سودآور شرکتها بر عهده دارد و برای این کار میتوان از چهار استراتژی زیر استفاده کرد:
1- استراتژی نفوذ در بازار
اجرای این استراتژی مستلزم فروش بیشتر محصولات کنونی شرکت به بازارهای کنونی آن است، در اجرای این استراتژی، محصولات و خدمات اصلی شرکت، بدون تغییر باقی میمانند و شرکت فقط: تنوع محصولاتش را افزایش میدهد، روش قیمتگذاریاش را تغییر میدهد، برنامههای تبلیغاتی متنوعتری را طراحی و اجرا میکند و شبکههای توزیع گستردهتری را به کار میگیرد.
2- استراتژی توسعه بازار
اجرای این استراتژی مستلزم شناسایی و توسعه بازارهای جدید برای محصولات کنونی شرکت میباشد. بازارهای جدید میتوانند بازارهای جغرافیایی جدید و یا بخشهای جدید بازار باشند.
3- استراتژی توسعه محصول
اجرای این استراتژی مستلزم افزودن محصولات ارتقاء یافته یا جدید به سبد محصولات شرکت میباشد.
4- استراتژی تنوعبخشی
اجرای این استراتژی مستلزم راهاندازی یا خرید کسب و کارهایی فراتر از کسب و کار و سبد محصولات کنونی شرکت است.
استراتژی توسعه بازار
پاسخ
سوال
تفاوت حساب پیش دریافت و علی الحساب
در قانون محاسبات عمومی کشور تعریف
پیش پرداخت (که در دفاتر دریافت کننده وجه پیش دریافت تلقی میشود) و علی الحساب بشرح ذیل بیان شده است :
🔹ماده ۲۸ : پیش پرداخت عبارت است از ، پرداختی که از محل اعتبارات مربوط بر اساس حکم و قراردادها طبق مقررات پیش از انجام تعهد صورت میگیرد .
🔹ماده ۲۹ : علی الحساب عبارت است از ، پرداختی که به منظور ادای قسمتی از تعهد با رعایت مقررات صورت میگیرد .
🔹حسابداران شرکتها بخصوص شرکتهای پیمانکاری و مشاوره و ارائه کنندگان خدمات بایستی از هر کدام از این سرفصلها بطور صحیح استفاده نمایند زیرا بطور خلاصه؛ علی الحساب در ازای خدماتی که انجام شده (فاکتور فروش کالا و خدمات صادر شده) دریافت می گردد ، ولی پیش دریافت جهت خدماتی که در آینده ارائه خواهد شد ، دریافت می گردد .
🔹بر همین اساس ممیزین مالیاتی در زمان رسیدگی؛ معمولا" مانده حساب "علی الحساب" را به درآمد سالانه اضافه نموده یا حتی به این دلیل که قسمتی از درآمدشرکت، کتمان شده به قصد رد دفاتر یا محاسبه درآمد مشمول مالیات از طریق علی الراس اقدام به ارجاع پرونده مالیاتی به هیات بند 3 مینمایند.
✔️ پس مراقب باشید که پیش دریافتها را در حساب علی الحساب ثبت نکنید.
تفاوت حساب پیش دریافت و علی الحساب
پاسخ
سوال
وظایف حسابرس در انبارگردانی
1) تشكیل جلسات قبل از شروع انبار گردانی به منظور تدوین برنامه انبار گردانی .
2) ارائه آموزش كافی به افرادی كه در انبار گردانی شركت می نمایند .
3) مطالعه برنامه انبار گردانی توسط حسابرس و تذكر موارد قابل اصلاح به مسئولین شركت .
4) حضور حسابرس در انبار گردانی و تفهیم این مطلب به مسئولین شركت كه مسئولیت انبار گردانی با آنان است نه حسابرسان مستقل .
5) تكمیل پرسشنامه نظارت بر انبارگردانی توسط حسابرس.
6) اطمینان از مخدوش نبودن موجودی های نوشته شده و یا جلوگیری از هرگونه تعییر در مقادیر.
7) درخصوص موجودیهای امانی موسسه نزد دیگران تائیدیه لازم اخذ گردد.
8) اطمینان از شمارش همه موجودی ها حداقل 2 بار (شمارش دوم باید توسط افرادی غیر از گروه اول باشد).
9) شمارش تعدادی كه از اقلام توسط حسابرسان.
10) مطلع بودن حسابرس از كلیه مكانها و محلهای انبار.
11) اعضای تیم انبار گردانی باید اشخاصی به غیر از انبارداران باشند.
12) انباردارها برای ادای توضیحات ویا رفع اشکال باید در مجل شرکت و انبارها حضور داشته باشد.
13) اطمینان حسابرس از توقف ورود و خروج كالا در حین انبار گردانی.
14) اطمینان از اینكه هیچ كالایی 2 بار شمارش نشده باشد.
15) اطمینان از كالاهایی كه اصلاً وجود خارجی ندارد و اینكه جزء موجودی كالا هم منظور نگردیده باشد.
وظایف حسابرس در انبارگردانی
پاسخ
سوال
شرکت های غیر فعال چه شرکتهایی هستند و مالیاتشان چگونه محاسبه می شود ؟
✅ شرکتهایی که ثبت قانونی شده و هیچ گونه مراوده مالی و تجاری نداشته و گردش مالی آنها صفر باشد و هیچگونه نقل و انتقال مالی و تجاری هم به نام صاحبان شرکت در طول سال انجام نگرفته باشد اصلاحا در قانون شرکت غیر فعال نامیده میشوند .
✅ این شرکتها اگر قوانین مربوط به شرکت های غیر فعال را به طور کامل رعایت کنند مالیاتی به انها تعلق نمیگیرد .
🔻شرکت های غیر فعال باید چه مورادی را رعایت کنند ؟
🔹 هیچگونه مراوده مالی به نام صاحبان شرکت ثبت نشود و گردش مالی شرکت صفر باشد .
🔹 حوزه مالیاتی مربوط به شرکت را پیدا کرده و در آن تشکیل پرونده دهند .
🔹 عدم فعالیت شرکت در بازه مشخص و دقیق به صورت کتبی و با مهر و امضا مدیر عامل شرکت به حوزه مالیاتی مربوطه ارسال شود .
🔹 دفاتر قانونی پلمپ شده به صورت کاملا سفید به سازمان امور مالیاتی تحویل گردد .
🔹 اظهار نامه مالیاتی و اظهارنامه ارزش افزوده به صورت سفید تنظیم و به سازمان امور مالیاتی ارائه گردد.
🔹 عدم ارائه هر یک از موارد اظهارنامه مالیاتی و اظهارنامه ارزش افزوده به معنی کتمان فعالیت های مالی بوده و مشمول جریمه می گردد .
🔹 هیچگونه فاکتور خرید یا فروشی در تاریخ مقرر به نام شرکت یا صاحبان آن صادر نشده باشد .
🔹 اگر برای شرکت تجهیزات ، ماشین الات ، ابزار و وسایل خریداری شده باشد جز سرمایه گذاری و فعالیت شرکت محسوب شده و مشمول مالیات می گردد .
🔹 در نامه کتبی که به اداره مالیات برای اعلام عدم فعالیت ارسال میشود باید مواردی چون نام شرکت ، شماره ثبت ، کلاسه پرونده ، تاریخ عدم فعالیت قید گردیده و به مهر و امضا مدیر عامل شرکت هم برسد .
🔹 کد اقتصادی شرکت باید تعیین شده باشد و این موضوع ربطی به عدم فعالیت آن ندارد با کد اقتصادی حوزه مالیاتی مشخص میشود و تمام اسناد به همان حوزه مالیاتی باید ارسال گردد .
🔹 مدیر عامل شرکت اعلام عدم فعالیت آن را باید در پایان سال مالی به اطلاع اداره امور مالیاتی برساند .
🔹 اعلام عدم فعالیت در هر سال باید تکرار شده و اعلام عدم فعالیت در سال جاری به معنی عدم فعالیت در سال آینده نخواهد بود .
🔹 افراد حقوقی در روند مراحل اعلام عدم فعالیت شرکت با اشخاص حقیقی تفاوتی ندارند و باید همه مراحل آن را شامل تشکیل پرونده مالیاتی ، تعیین حوزه مالیاتی ، تسلیم اظهارنامه مالیاتی و اظهارنامه ارزش افزوده و ارائه نامه کتبی عدم فعالیت را رعایت نمایند .
🔹 در صورتی که قصد ندارید تحت عنوان شرکت فعالیت نمایید بهتر است اقدام به انحلال شرکت کرده و انحلال آن را به صورت رسمی اعلام نمایید.
مالیات شرکت های غیر فعال
پاسخ
سوال
درآمد چیست؟ انواع درآمد
افزایش حقوق در حقوق صاحبان سرمایه به جز مواردی که به آورده صاحبان سرمایه مربوط میشود.
✅انواع درآمد :
عملیاتی،غیر عملیاتی،سایر درآمد غیر عملیاتی
🔹 انواع درآمد عملیاتی
درآمد عملیاتی براساس توافق طرفین انجام میشود. این درآمد براساس ارزش منصفانه به ازای دریافت یا دریافتنی ما پس از کسر تخفیفات{تجاری و توافقی}اندازه گیری و ثبت میشود.
1- فروش کالا{بازرگانی}
2- ارائه خدمات{خدماتی}
3- ستفاده دیگران ازادارایی های شرکت{حق امتیاز،سود تضمین شده،سود سهام} تخفیفات باید از درآمد استخراج بشوند.
🔹 انواع درآمد غیر عملیاتی
درآمد غیرعملیاتی مربوط به فعالیت اصلی شرکت نیست.
1- درآمد اجاره
2- سود حاصل از فروش ضایعات
3- اضافی صندوق
4- اضافی انبار
درآمد چیست؟ انواع درآمد
پاسخ
سوال
کد کارگاهی بیمه تامین اجتماعی چیست؟
کد کارگاهی یک عدد ده رقمی است. کد کارگاه به کارگاهی اختصاص می یابد که در آن کارفرما دارای کارکنانی می باشد که در آن کار کرده و توسط کارفرما بیمه شده اند و مزد دریافت می کنند.
برای مثال کد 0192650127 یک کد کارگاه است که سه رقم اول از سمت چپ نشان دهنده شعبه بیمه کارفرما، سه رقم دوم از سمت چپ نشان دهنده زمینه فعالیت کارفرما در کارگاه و چهار رقم آخر نشان دهنده شماره پرونده است به این معنی که فرد چندمین مراجعه کننده از این فعالیت برای اخذ کد کارگاهی می باشد.
شرایط و مدارک لازم برای گرفتن کد کارگاهی بیمه تامین اجتماعی
بعد از ثبت شرکتتان یکی از مهمترین کارهایی که باید انجام بدهید، مراجعه به سازمان تأمین اجتماعی و گرفتن کد کارگاهیست. بعد از گرفتن کد کارگاهی، افراد شاغل در شرکتتان را معرفی میکنید و لیست بیمهشان را رد میکنید
بهترین زمان برای مراجعه و گرفتن کد کارگاهی ۱۵ روز بعد از ثبت شرکت است. به نزدیکترین شعبه حوالی شرکت خود مراجعه کنید، و به واحد بازرسی شعبه بروید. آدرس محل فعالیت خود را تائید کنید و بعد فرم تشکیل پرونده مطالباتی را بگیرید. فرم را پرکنید و با مدارکی که در ادامه اشاره میکنیم دوباره به شعبه بروید. (برای تائید اطلاعات شرکت و نوع فعالیت شرکتتان، نیاز دارید دوباره به شعبه بروید).
واحد بازرسی شعبه بروید. آدرس محل فعالیت خود را تائید کنید و بعد فرم تشکیل پرونده مطالباتی را بگیرید. فرم را پرکنید و با مدارکی که در ادامه اشاره میکنیم دوباره به شعبه بروید. (برای تائید اطلاعات شرکت و نوع فعالیت شرکتتان، نیاز دارید دوباره به شعبه بروید).
مدارک لازم برای گرفتن کد کارگاه (اشخاص حقوقی)
نامه اعلام تأسیس شرکت
🔹 اصل و تصویر روزنامه رسمی متضمن آگهی تاسیس شرکت و هرگونه آگهی تغییرات
🔹 اصل و تصویر اظهارنامه ثبت شرکتها و یا موافقت اصولی
🔹 اصل و تصویر تمام صفحات اساسنامه
🔹 اصل و تصویر سند مالکیت یا اجارهنامه محل شرکت
🔹 تصویر قبض تلفن
مدارک لازم برای گرفتن کد کارگاه (اشخاص حقیقی)
🔹 اصل و تصویر پروانه کسب، تولید، بهرهبرداری، اجازه کار و یا عوارض نوسازی و مشاغل سال گذشته شهرداری
🔹اصل و تصویر سند مالکیت، حقوق صنفی، سرقفلی، اجارهنامه
🔹اصل و تصویر مدارک شراکت و بهرهبرداری در صورت وجود شریک
🔹 اصل و تصویر شناسنامه و کارت ملی کارفرما
🔹 اصل و تصویر شناسنامه و کارت ملی مالک
🔹 قبوض آب، برق، تلفن، در صورتی که کارگاه فاقد جواز کسب است.
بعد انجام مراحل بالا و پس از شناسایی کارگاه و تعداد کارگران شاغل در شرکت، پرونده کارگاه شما تشکیل میشود و شماره کارگاه به شما اختصاص مییابد.
ارسال لیست کارکنان هر چه زودتر
شما بهعنوان کارفرما باید هرماه، لیست کارگران مشمول قانون تأمین اجتماعی را بدون در نظر گرفتن نوع قراردادشان و ترتیب استخدامشان و… حداکثر تا آخرین روز ماه بعد به سازمان تأمین اجتماعی بفرستید.
دریافت شماره بیمه کارکنان
نکتهای که باید حتماً توجه کنید این است که زمانی که اولین لیست بیمه را میخواهید تحویل بدهید، باید اصل و تصویر شناسنامه تمام کارکنان شرکت خود را به واحد نامنویسی شعبه خود ارائه دهید تا شماره بیمه کارکنان را دریافت کنید تا کارکنانتان بتوانند از خدمات و مزایای بیمه استفاده کنند.
چقدر طول میکشد که کد کارگاه بگیریم؟
بعد از ارائه مدارک و تکمیل مراحل بالا از کارگاه شما بازرسی به عمل میآید و درنهایت حداکثر تا ۳۰ روز، کد کارگاه به آدرس شرکتتان ارسال می شود.
کد کارگاهی بیمه تامین اجتماعی و نحوه دریافت
پاسخ
سوال
مدارک لازم برای جلسه رسیدگی کارشناسان و ممیزین اداره کل مالیات بر ارزش افزوده
1- تراز آزمایشی ( حداقل چهار ستونی ) در سطح کل ، معین و تفصیلی به ترتیب برای دوره های ( بهار ، تابستان ، پاییز و زمستان ) سال مورد رسیدگی .
2- تراز آزمایشی ( حداقل چهار ستونی ) در سطح کل ، معین و تفصیلی سالیانه قبل و بعد از بستن حسابهای موقت برای سال مالی مورد رسیدگی .
3- گردش حساب درآمدهای عملیاتی ( خدمات و فروش ) به ترتیب برای دوره های ( بهار ، تابستان ، پاییز و زمستان ) سال مورد رسیدگی .
4- گردش حساب درآمدهای غیر عملیاتی به ترتیب برای دوره های ( بهار ، تابستان ، پاییز و زمستان ) سال مورد رسیدگی .
5- گردش حساب مالیات بر ارزش افزوده به ترتیب برای دوره های ( بهار ، تابستان ، پاییز و زمستان ) سال مورد رسیدگی .
6- تصویر اولین و آخرین صورتحساب ( فاکتور) فروش به ترتیب برای دوره های ( بهار ، تابستان ، پاییز و زمستان ) سال مورد رسیدگی . ( شرکت های بازرگانی و تولیدی )
7- تصویر صورت وضعیت های ارسالی ( شرکت های پیمانکاری ).
8- تصویر صورتحساب ( فاکتور) های خرید منجر به ایجاد اعتبار مالیاتی از هر شرکت (یک نمونه ).
9- تصویر کلیه اوراق سبز گمرکی و سایر مدارک مربوط به ایجاد اعتبار مالیاتی
10- تصویر اسناد فروش داراییها و جدول فروش داراییهای ثابت متشکل از بهای تمام شده دارایی فروش رفته و بهای فروش و ارزش دفتری.
11- گردش حساب سود وزیان انباشته .
12- گردش حساب تعدیلات حسابداری و انباشته .
13- گردش موجودی مواد و کالا .
14- محاسبات قیمت تمام شده در خصوص کالاهای تولیدی و خدمات ارایه شده .
15- تصویر اظهار نامه عملکرد سال مورد رسیدگی .
16- تصویر گزارش حسابرسی مالی .
17- تصویرر برگ تشخیص عملکرد سال مورد رسیدگی .
18- تصویر صورت حسابهای بانکی بهمراه صورت مغایرت آنها برای سال مورد رسیدگی .
19- تکمیل فرم های مربوطه.
مدارک لازم برای جلسه رسیدگی مالیات بر ارزش افزوده
پاسخ
سوال
هزینه مطالبات مشکوک الوصول
هزینه مطالبات مشکوک الوصول و منظور نمودن ذخیره آن در صورت رعایت شرایط زیر در حساب مالیاتی قابل قبول خواهد بود:
1- هزینه منظور شده برای مطالبات مشکوک الوصول منحصراً باید درارتباط با فعالیت موسسه باشد .
2- میزان ذخیره مطالبات مشکوکالوصول برای هریک از بدهکاران که احتمال لاوصول بودن طلب آن موجود باشد بصورت جداگانه مشخص و تعیین شده باشد .
3- اسناد و مدارک مربوط به احتمال لاوصول ماندن طلب موسسه که برای آن ذخیره منظور شده است از کفایت لازم برخوردار باشد .
4- هزینه مطالباتی که مربوط به طلب از کارمندان ، مدیران ، سهامداران یا شرکاء و شرکتهای تابعه میباشد قابل قبول نخواهد بود .
5- چنانچه مطالبات موسسه از پوشش بیمهای برخوردار باشد ، درصورت لاوصول بودن آن ، مازاد میزان پوشش بیمهای قابل قبول برای ایجاد ذخیره خواهد بود .
6- ذخیره ایجادی مطالبات مشکوکالوصول بایستی در دفاتر موسسه به حساب مخصوص منظور شده باشد ، تا زمانی که طلب وصول گردد یا لاوصول بودن آن محقق شود .
7- مطالبات لاوصول به شرط اثبات آن به موجب اسناد و مدارک مثبته تا میزان ذخیره مطالبات مشکوک الوصول از محل مزبور تامین و درصورت مازاد بر میزان ذخیره ، در هزینه سال مورد رسیدگی که لاوصول شدن آن محقق شود ، قابل احتساب خواهدبود.
هزینه مطالبات مشکوک الوصول
پاسخ
سوال
پرداخت هایی غیر مشمول کسر حق بیمه
مزایایی که مشمول کسر حق بیمه نیست به شرح زیر است:
1- بازخرید ایام مرخصی.
2- هزینه عائلمه مندی.
3- هزینه سفر و فوق العاده مأموریت.
4- عیدی.
5- مابه التفاوت کمک هزینه مسکن و خواربار در ایام بیماری.
6- حق شیر.
7- پاداش نهضت سواد آموزی.
8- حق التضمین (کسر صندوق).
9- خسارت اخراج و مزایای پایان کار.
10- پاداش افزایش تولید.
بجز موارد یاد شده تمام مزایای نقدی که تحت هر عنوان به صورت مزد،حقوق، کارمزد و یا کارآموزی به بیمه شده پرداخت می گردد، در صورتی که از حداقل حقوق و مزایای سال مربوطه کمتر نباشد، مشمول کسر حق بیمه است.
حداکثر حقوق و مزایای مشمول کسر حق بیمه، هرسال از طرف مراجع ذی ربط اعلام می شود و مازاد بر آن مشمول کسر حق بیمه نیست.
پرداخت هایی غیر مشمول کسر حق بیمه
پاسخ
سوال
تکالیف مالیات بر ارزش افزوده در فعالیتهای یک پیمانکار
🔹یک پیمانکار موظف است در سامانه مالیات بر ارزش افزوده پیش ثبت نام و ثبت نام خود را نهایی کند و بلافاصله اقدام به تکمیل اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده بصورت دوره ای نماید تا بتواند خیلی سریع گواهینامه مالیات بر ارزش افزوده خود را از سازمان ارزش افزوده دریافت نماید. این در حالی است که یک پیمانکار وقتی می تواند مبلغ مالیات و عوارض ارزش افزوده را در صورت وضعیت خود تثبیت کند که گواهینامه مالیات بر ارزش افزوده را به کارفرما ارائه نماید. و این یک الزام است . متاسفانه بیشتر پیمانکاران بخصوص پیمانکاران انبوه سازی مانند مسکن مهر و تعاونی مسکن نهادها ، اقدامات قابل قبولی در این زمینه انجام نداده اند و با پرداخت چند برابر مبلغ مالیات بر ارزش افزوده جدا از خسارت و جرائم دیگر ، هزینه هنگفتی را بر فعالیت اجرایی خود وارد ساخته اند .
🔻اصول و قاعده مالیات وعوارض پیمانکاری چگونه است ؟
🔹مهمترین نکته ای خیلی از پیمانکاران توجهی به آن ندارند ، جمع آوری اسناد و مدارک استاندارد و صدور نوع صورت وضعیت هاست . متاسفانه من خودم بارها شاهد این قضیه بوده ام که بر فرض پیمانکار بابت مواد و مصالح پای کار ، مالیات و عوارض پرداخت کرده است و چون مدرک و یا فاکتوری ندارد نتوانسته است از اعتبار مالیاتی آن استفاده کند و بابت درصد دریافتی از کارفرما ، فقط پرداخت کننده اظهارنامه مالیاتی بوده است .
📖مهمترین اصولی که یک پیمانکار باید جهت اعتبار مالیات بر ارزش افزوده خود انجام دهد شامل موارد زیر است :
🔹دریافت فاکتورها و صورتحساب های استاندارد خرید مواد و مصالح به هنگام پرداخت ثبت نام در مالیات بر ارزش افزوده تنظیم صورت وضعیت ارائه شده در صورتحساب استاندارد اداره دارایی بایگانی و نگهداری صورتحسابهای خرید و فروش اقدامات لازم برای دریافت گواهینامه مالیات بر ارزش افزوده ارائه اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده در مهلت مقررپرداخت به موقع مبلغ مالیات بر ارزش افزوده هر دوره
🔻اگر گواهینامه نداریم ، چگونه مالیات را اخذ کنیم ؟
مهمترین اقدامی که شما باید به عنوان پیمانکار در صورت وضعیت خود اعمال کنید این است وقتی گواهینامه ندارید نباید درصد صورت وضعیت ارائه شده به کارفرما را اعمال کنید و وقتی موفق به دریافت این گواهینامه از سازمان مالیات برارزش افزوده شدید ، می توانید درخواست دریافت مبلغ مالیات و عوارض ارزش افزوده صورت وضعیت های قبلی را نیز نمایید.
🔻تاریخ تعلق مالیات ارزش افزوده درخصوص فعالیتهای پیمانکاری به چه ترتیبی است ؟
به استناد مفاد بند ب ماده ۱۱ قانون، تاریخ تعلق مالیات در مورد ارائه خدمات، تاریخ صورتحساب یا تاریخ ارائه خدمات هر کدام که مقدم باشد، (حسب مورد) خواهد بود. از آنجایی که فعالیتهای پیمانکاری از مصادیق ارائه خدمات تلقی میشوند، لذا اینگونه مودیان مکلفند به هنگام صدور صورت وضعیت نسبت به درج و وصول مالیات و عوارض ذیل صورت وضعیتهای صادره اقدام نمایند. بدیهی است در صورتی که صورت وضعیتهای صادره، توسط کارفرما تعدیل، مالیات و عوارض متعلقه نیز متناسب با تعدیل انجام شده، تعدیل خواهد گردید.
تکالیف مالیات بر ارزش افزوده در فعالیتهای یک پیمانکار
پاسخ
سوال
انواع شرکت ها طبق ماده ی 20 قانون تجارت جمهوری اسلامی ایران بر 7 قسم است:
1)شرکت سهامی
2)شرکت با مسئولیت محدود
3)شرکت تضامنی
4)شرکت مختلط غیر سهامی
5)شرکت مختلط سهامی
6)شرکت نسبی
7)شرکت تعاونی تولید و مصرف
1- شرکت سهامی
شرکت سهامی، شرکتی است که سرمایه ی آن به سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام، محدود به مبلغ اسمی سهام آن ها است. این شرکت، بازرگانی محسوب می شود ولو این که موضوع عملیات آن امور بازرگانی نباشد. در شرکت سهامی تعداد شرکا نباید از سه نفر کمتر باشد.
🔹 شرکت سهامی خود به 2 نوع تقسیم می شود:
🔻سهامی عام :
نوع اول: شرکت هایی که موسسین آنها قسمتی از سرمایه ی شرکت را از طریق فروش سهام به مردم تامین می کنند. این گونه شرکت ها ، شرکت سهامی عام نامیده می شوند. به عبارتی دیگر، شرکت سهامی عام شرکتی است که حداقل 51 درصد سهام آنان از طریق بورس به عموم مردم واگذار شده باشد. شرکت های سهامی عام، تنها شرکت هایی هستند که در بورس پذیرفته می شوند.
🔻سهامی خاص :
نوع دوم : شرکت هایی که تمام سرمایه ی آن ها در موقع تاسیس، منحصراً توسط موسسین تامین گردیده است.این گونه شرکت ها، شرکت سهامی خاص نامیده می شوند.
تبصره : در شرکت های سهامی عام ،عبارت « شرکت سهامی عام » و درشرکت های سهامی خاص ،عبارت «شرکت سهامی خاص، » باید قبل از نام شرکت یا بعد از آن ، بدون فاصله با نام شرکت در کلیه ی اوراق و اطلاعیه ها و آگهی های شرکت به طور روشن و خوانا قید شود.در موقع تاسیس ، سرمایه ی شرکت های سهامی عام از 5 میلیون ریال و سرمایه ی شرکت های سهامی خاص از یک میلیون ریال نباید کمتر باشد.
در شرکت های سهامی خاص، کلیه ی سهام شرکت در دست سهامداران و اعضای هیئت مدیره که نام آن ها در اساسنامه و مدارک شرکت درج شده است بوده و افراد دیگر فقط در صورتی می توانند از سهام این شرکت ها برخوردار گردند که با تنظیم صورتجلسه ی ورود به شرکت و انتقال سهام، بخشی از سهام را تصاحب نمایند. (مواد 5-4-3-2-1 لایحه ی اصلاحی قانون تجارت )
2- شرکت با مسئولیت محدود
شرکت با مسئولیت محدود شرکتی است که بین دو یا چند نفر برای امور تجارتی تشکیل شده و هر یک از شرکا ، بدون این که سرمایه به سهام یا قطعات سهام تقسیم شده باشد، فقط تا میزان سرمایه ی خود در شرکت، مسئول قروض و تعهدات شرکت است. در اسم شرکت باید عبارت (با مسئولیت محدود) قید شود. در غیر این صورت، آن شرکت در مقابل اشخاص ثالث شرکت تضامنی محسوب و تابع مقررات آن خواهد بود.
اسم شرکت نباید متضمن اسم هیچ یک از شرکا باشد، والا شریکی که اسم او در اسم شرکت قید شده در مقابل اشخاص ثالث ، حکم شریک ضامن در شرکت تضامنی را خواهد داشت .شرکت با مسئولیت محدود وقتی تشکیل می شود که تمام سرمایه ی نقدی تادیه و سهم الشرکه ی غیر نقدی نیز تقویم و تسلیم شده باشد.در شرکت نامه باید صراحتا قید شده باشد که سهم الشرکه های غیر نقدی هر کدام به چه میزان تقویم شده است. (مواد 97-96-95-94 قانون تجارت ، مصوب 13/2/1311)
فایده ای که شرکت های با مسئولیت محدود دارند، این است که شرکت های سهامی غالبا احتیاج به سرمایه های مهم دارند و ناچارند شریک بیشتری داشته باشند. به این جهت مقررات زیادی درباره ی آن ها وضع شده که رعایت تمام آن ها از عهده ی اشخاصی که می خواهند شرکای محدودی داشته باشند خارج است. بر عکس، شرکت های با مسئولیت محدود، از این قیود تا اندازه ای آزاد هستند. ( این گونه شرکت ها اغلب از اشخاصی تشکیل می شوند که با یکدیگر دوست و یا همکارند و در حقیقت شرکتی فامیلی اند ) در ممالک خارج هم ، گر چه گاهی اتفاق می افتد که شرکت با مسئولیت محدود دارای شرکای زیادی باشد ولی اکثرا شرکا محدود و انگشت شمارند.
3- شرکت تضامنی
شرکت تضامنی شرکتی است که در تحت اسم مخصوص برای امور تجارتی بین دو یا چند نفر با مسئولیت تضامنی تشکیل می شود. اگر دارایی شرکت برای تادیه ی تمام قروض کافی نباشد ، هر یک از شرکا مسئول پرداخت تمام قروض شرکت است.هر قراردادی که بین شرکا بر خلاف این ترتیب داده شده باشد ، در مقابل اشخاص کان لم یکن خواهد بود.در اسم شرکت تضامنی، باید عبارت (شرکت تضامنی) و لااقل اسم یک نفر از شرکا ذکر شود.در صورتی که اسم شرکت ،مشتمل بر اسامی تمام شرکا نباشد باید بعد از اسم شریک یا شرکایی که ذکر شده است عبارتی از قبیل « و شرکا » و یا « و برادران قید شود».
4- شرکت مختلط غیر سهامی
🔹شرکت مختلط دو قسم اند:
1) شرکت های مختلط سهامی ترکیبی از شرکت تضامنی و شرکت سهامی است که در آن یک یا چند نفر شریک ضامن و دارای سهم الشرکه می باشند و بقیه ی سرمایه ، به سهام متساوی القیمه تقسیم شده است.در این مورد احکام شرکت های تضامنی درباره ی شرکای ضامن و احکام شرکت های سهامی درباره ی صاحبان سهام رعایت می شود.
2) شرکت مختلط غیر سهامی : در آن شرکای ضامن با شرکای با مسئولیت محدود هر دو جمع می شوند و شرکای ضامن به طریق شرکت تضامنی و شرکای دیگر به طریق شرکت با مسئولیت محدود ، رفتار می نمایند.
گاهی در عمل دیده می شود که شرکت های سرمایه ای با شرکت های ضمانتی با یکدیگر مخلوط شده و نوع دیگری از شرکت پیدا می شود. به این طریق که یک یا چند شریک ضامن و یک یا چند شریک که مسئولیت آن ها محدود است ، هر دو در شرکت واحدی دارای سهم می شوند.بیشتر در مواردی که تاجری احتیاج به پول دارد و نمی خواهد قرض کند چند شریک در شرکت خود وارد می کند و مسئولیت آن ها را به میزان سرمایه محدود می سازدو خود نام تعهدات شرکت را ضمانت می نماید.
بنابراین اگر پس از استهلاک سرمایه باز هم چیزی از قروض باقی مانده باشد ،شریک یا شرکای ضامن متضامنا مسئول پرداخت هستند و به شرکائی که مسئولیت محدودی به میزان سرمایه دارند ارتباط پیدا نمی کند. لذا شرکت مختلط غیر سهامی ،شرکتی است که برای امور تجارتی در تحت اسم مخصوصی بین یک یا چند نفر شریک ضامن و یک یا چند نفر شریک با مسئولیت محدود بدون انتشار سهام تشکیل می شود.
شریک ضامن ، مسئول کلیه ی قروضی است که ممکن است علاوه بر دارایی شرکت پیدا شود.شریک با مسئولیت محدود کسی است که مسئولیت او فقط تا میزان سرمایه ای است که در شرکت گذارده و یا بایستی بگذارد.در اسم شرکت باید عبارت (شرکت مختلط) و لااقل اسم یکی از شرکای ضامن قید شود.
5- شرکت مختلط سهامی
شرکت مختلط سهامی شرکتی است که در تحت اسم مخصوصی بین یک عده شرکای سهامی و یک یا چند نفر شریک ضامن تشکیل می شود. شرکای سهامی کسانی هستند که سرمایه ی آن ها به صورت سهام یا قطعات سهام متساوی القیمه درآمده و مسئولیت آن ها تا میزان همان سرمایه ای است که در شرکت دارند. شریک ضامن کسی است که سرمایه ی او به صورت سهام درنیامده و مسئول کلیه ی قروضی است که ممکن است علاوه بر دارایی شرکت پیدا شود.در صورت تعدد شریک ضامن ، مسئولیت آن ها در مقابل طلبکاران و روابط آن ها با یکدیگر تابع مقررات شرکت تضامنی خواهد بود.در اسم شرکت باید عبارت (شرکت مختلط) و لااقل اسم یکی از شرکای ضامن قید شود.مدیریت شرکت مختلط سهامی مخصوص به شریک یا شرکای ضامن است.
6- شرکت نسبی
شرکت نسبی شرکتی است که برای امور تجارتی در تحت اسم مخصوص بین دو یا چند نفر تشکیل و مسئولیت هر یک از شرکا به نسبت سرمایه ای است که در شرکت گذاشته.در اسم شرکت نسبی عبارت (شرکت نسبی) و لااقل اسم یک نفر از شرکا باید ذکر شود.در صورتی که اسم شرکت مشتمل بر اسامی تمام شرکا نباشد ، بعد از اسم شریک یا شرکای ذکر شده عبارتی از قبیل « وشرکا » «و برادران » ضروری است.اگر دارایی شرکت نسبی برای تادیه ی تمام قروض شرکت کافی نباشد ، هر یک از شرکا به نسبت سرمایه ای که در شرکت داشته ،مسئول تادیه ی قروض شرکت است.
مادام که شرکت نسبی منحل نشده، مطالبه ی قروض آن باید از خود شرکت به عمل آید.فقط پس از انحلال طلبکاران می توانند با رعایت ماده ی فوق به فرد فرد شرکا مراجعه کنند.(187-186-184-183 قانون تجارت) شرکت نسبی را باید نزدیک ترین شرکت تجاری به شرکت مدنی دانست ،زیرا با اندک مسامحه می توان گفت تنها وجه امتیاز این دو، فرض شخصیت حقوقی برای شرکت نسبی است.
7- شرکت تعاونی تولید و مصرف
شرکت تعاونی تولید شرکتی است که بین عده ای از ارباب حرف تشکیل می شود و شرکای مشاغل خود را برای تولید و فروش اشیا یا اجناس به کار می برند.(ماده ی 190 قانون تجارت)
نکته قابل ذکر این است که در شرکت های تعاونی،برخلاف شرکت های تجارتی که در آن ها اصولاً حق رای شرکا و سهامداران با میزان سرمایه آن ها در شرکت ارتباط دارد حق رای امضا، به مقدار سرمایه آن ها بستگی ندارد و هر عضو در مجامع عمومی،بدون توجه به مقدار سرمایه ای که در شرکت تعاونی دارد دارای یک رای است که به آن اصل هر عضو یک رای می گویند.
انواع شرکت ها طبق ماده ی 20 قانون تجارت
پاسخ
سوال
سود چیست؟ Profit, Income
سود یک نوع فایده مالی است و وقتی اتفاقی افتد که مجموع درآمدهای شرکت از مجموع هزینههایی که برای کسب آن درآمدها متحمل شده، بیشتر شود. سـود شرکت متعلق به مالکان شرکت است و آنها هستند که تصمیم میگیرند آیا سـود بهدستآمده را مجدداً در کسبوکار شرکت هزینه کنند یا نه.
در شرکتها سود اشاره به پولی دارد که بعد از کسر همه هزینهها از درآمد حاصل از فروش محصولات یا خدمات برای شرکت باقی میماند. همه ما موظف هستیم مالیات درآمد خود را بپردازیم.
کل هزینه ها – کل درآمدها = سود
در حسابداری شخصی نیز وقتی مجموع درآمدها از مجموعه هزینه های فعالیت تجاری شما بیشتر شود، شما سـود کردهاید.
تعریف سود :
سود، پولی است که یک کسبوکار بعد از در نظر گرفتن همه هزینه ها به دست میآورد. بدون در نظر گرفتن اینکه آن کسبوکار یک مسابقه تهیه و فروش کاردستی در مدارس باشد یا یک شرکت سهامی چندملیتی، به دست آوردن سـود مداوم هدف هر شرکتی است.
مسیر سودآوری ممکن است بسیار طولانی باشد. بهطور مثال، وبسایت آمازون در سال ۱۹۹۴ تأسیس شد و تا سال ۲۰۰۳ هیچ سودی نکرده بود و بعدش به سود بالایی رسید. به همین دلیل بسیاری از استارتاپ ها و کسبوکارهای نوپا وقتی صاحبانشان سرمایه کافی برای ادامه کار نداشته باشند، با شکست مواجه میشوند.
سود چیست؟
پاسخ
سوال
سود انباشته (Retained Earnings)
شرکتها بخشی از سود خالص خود در پایان سال مالی را به عنوان سود نقدی به سهامداران پرداخت می کنند و بخش دیگری را تحت عنوان سود انباشته در شرکت نگه می دارند که در حساب سود انباشته در قسمت حقوق صاحبان سهام قرار می گیرد. سود انباشته بخشی از سود خالص شرکت است که به سهامداران پرداخت نمی شود و این مبالغ برای هر سال با مبالغ انباشته سال های قبل جمع می شود. از سود انباشته میتوان در حوزههای مختلفی از جمله خرید تجهیزات و ماشین آلات، صرف هزینه برای تحقیق و توسعه و سایر فعالیتهایی استفاده کرد که میتوانند موجب رشد شرکت شوند. در این بخش از معرفی مفاهیم حسابداری، با مفهوم و کاربرد سود انباشته بیشتر آشنا میشوید و درمورد تاثیر درآمد خالص و سهام بر سود انباشته، نحوه محاسبه آن و همینطور سود انباشته آغازین و پایانی اطلاعاتی کسب خواهید کرد.
بخشی از سود شرکتهاست که مثل سود سهام در میان سهامداران توزیع نشده، بلکه برای سرمایهگذاری مجدد در خود شرکت ذخیره میشود. این نوع سرمایه در حالت عادی به عنوان سرمایه در گردش شرکت و برای خرید دارایی یا بازپرداخت بدهیها مورد استفاده قرار میگیرد. سود انباشته در ترازنامه هر دوره حسابداری شرکت در بخش مشارکت سهامداران به ثبت میرسد. برای محاسبه سودانباشته، تراز سودانباشته آغازین به خالص سود و زیان اضافه شده و سپس سود سهام از آن کم میشود. یک گزارش مختصر موسوم به صورت سودانباشته هم نگهداری میشود که تغییرات وضعیت سود انباشته در یک دوره زمانی خاص در آن ثبت شده است.
سود انباشته (Retained Earnings)
پاسخ
سوال
سود عملیاتی
سود عملیاتی میزان سوددهی عملیاتی یک واحد تجاری را تعیین می نماید. سود عملیاتی بیانگر باقیمانده سود پس از محاسبه همه هزینههای عملیاتی مربوط به واحد تجاری می باشد و علاوه بر بهای تمامشده کالای فروش رفته، هزینههای عمومی، اداری و هزینههایی مانند بیمه و اجاره، حملونقل و کرایه در محاسبه سود عملیاتی در نظر گرفته خواهد شد و بطور کلی همه هزینههایی که برای حفظ فعالیت واحد تجاری ضروری هستند، حتما باید در محاسبه سود عملیاتی در نظر گرفته شوند. سود عملیاتی همانند سود ناخالص در بردارنده بهرههای پرداختی بابت درآمد ناشی از سرمایهگذاریها، مالیات و بدهیها نمیشود. سود عملیاتی قابلیت سوددهی عملیاتی یک واحد تجاری را مشخص میکند. گفتنی است همه درآمدهایی که شرکتها از طریق انجام عملیات اصلی خود کسب میکنند، درآمدهای عملیاتی شرکت محسوب میشود. همچنین همه هزینههایی که در فرایند این درآمدهای عملیاتی ایجاد شوند، جزء هزینههای عملیاتی شرکت هستند. همه درآمدهایی که شرکتها به واسطه انجام عملیات اصلی خود کسب کند، درآمدهای عملیاتی شرکت و همه هزینههایی که در پروسه این درآمدهای عملیاتی ایجاد می شوند، جزء هزینههای عملیاتی شرکت هستند و از اختلاف بین درآمدهای عملیاتی و هزینههای عملیاتی شرکت سود عملیاتی به دست می آید. در ادامه با یک مثال سود عملیاتی رو توضیح می دهیم.
بطور مثال درآمد کسب شده از محل فروش اتومبیل برای یک شرکت اتومبیل سازی مانند ایران خودرو یک درآمد عملیاتی است اما درآمد حاصل از فروش یک ساختمان متعلق به شرکت ایران خودرو، یک درآمد عملیاتی نیست.
سود عملیاتی
پاسخ
سوال
سود غیر عملیاتی
سود غیرعملیاتی برخلاف سود عملیاتی ناشی از فعالیتهای غیرمرتبط با موضوع اصلی شرکت می باشد. سود غیرعملیاتی معمولا مربوط به سود حاصل از سرمایهگذاریها و سهام، سود حاصل از فروش داراییهای غیرمنقول، سود حاصل از اوراق مشارکت و... است که امکان دارد قسمتی از آن سود غیر مستمر باشد. برای تعیین و محاسبه سود غیر عملیاتی و غیر مستمر که ناشی از فروش داراییهای غیرمنقول هم می باشد باید درآمد حاصل از فروش دارایی ذکر شده را از بهای تمام شده تاریخی آن کم کرده تا سود غیرعملیاتی آن بدست بیاید.
یک مثال برای سود غیرعملیاتی
به طور مثال شرکت پتروشیمی شازند اراک با نماد شاراک محصولات شیمیایی زیر را تولید میکند که چند محصول شیمیایی آن بصورت زیر است.
پلی اتیلن سبک خطی
اتیلن گلایکول
پلی پروپیلن
هیدروکربور A80
پلی اتیلن سنگین
پلی بوتاداین
دو اتیل هگزانول
همه محصولات نام برده شده بعد از اینکه به فروش برسند برای شاراک درآمد عملیاتی و سپس سود عملیاتی به وجود می آورند. اما در کنار فروش این محصولات فکر کنید که شاراک در حسابهای بانکی کوتاهمدت خود مقداری پول نقد دارد که هر ماه مقداری از بانک سود دبه دست می آورد که این سودِ حاصل از پول نقد سپرده گذاری شده در بانک سود غیر عملیاتی محسوب می شود. و این دو سود کسب شده در دو حساب مختلف با نام سود عملیاتی و سود غیر عملیاتی درج میشوند به این صورت که سود فروش محصولات در حساب سود عملیاتی و سود بانکی در حساب سود غیر عملیاتی منظور می گردد.
سود غیر عملیاتی
پاسخ
سوال
تفاوت سود عملیاتی و غیر عملیاتی
سود غیر عملیاتی ناشی از فعالیتهای غیرمرتبط با موضوع اصلی شرکت ، مانند سود حاصل از سرمایهگذاریها و خرید و فروش سهام، سود حاصل از فروش داراییهای غیرمنقول، سود حاصل از اوراق مشارکت و... می باشد اما سود عملیاتی مربوط به فعالیت های مرتبط با موضوع اصلی شرکت می باشد. نحوه محاسبه اختلاف بین سود عملیاتی و سود غیر عملیاتی در شرکت های مختلف اهمیت بسیار زیادی دارد. از مهم ترین مسائل که باید به آن توجه شود مسائل مالی آن شرکت می باشد. در این زمینه مدیران مالی می توانند تاثیر بسزایی در انجام درست خرج و مخارج ها و همچنین حسابرسی درست داشته باشند که این امر نیاز به دقت و تخصص بالایی دارد. مدیران می توانند در نتیجه کسب آموزش های تخصصی لازم در زمینه انواع محاسبات مالی و تکنیک های کاربردی از طریق کارشناسانی مجرب موفقیت های لازم را در این زمینه کسب نموده و در نتیجه به بهترین شکل مدیریت خود را به انجام رسانند. هدف از انتشار این مقاله تعریف و بررسی سود عملیاتی و سود غیر عملیاتی و آشنایی سرمایه گذاران با تفاوت میان این دو می باشد. امیدواریم از مطالعه آن رضایت خاطر داشته باشید.